Prime de vacanta cerute in instanta de functionarii de la somaj

Prime de vacanta in loc de salarii. Functionarii Agentiei Judetene a Fortei de Munca au dat in judecata institutia cerind primele de concedii aferente anilor 2001- 2005. Directorul institutiei sustine ca, in cazul in care angajatii vor cistiga procesul, angajatii vor ramine fara salarii, pentru ca banii prevazuti in buget sunt insuficienti. Cei 73 de salariati ai Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca considera ca prima de vacanta este un drept legal, care nu le-a fost asigurat. "Noi am lucrat in toata aceasta perioada in institutuie si consideram ca este normal sa ne cerem drepturile salriale. Salariile sunt- asa cum stiti- mici si un ban in plus nu strica nimanui ", a declarat Gabriela Drobota, lider sindicat la AJOFM. "Aceasta prima de vacanta are un scop precis. Concediul te odihneste in asa fel incit in momentul in A care te intorci sa te intorci cu bateriile incarcate, bun si apt de munca. Poate ca noi functionarii publici nu ne-am facut concediile asa cum ne-am fi dorit, bugetul a fost limitat. Deci nu ne-am odihnit, asa incit poate nici randamentul nu a fost cel scontat", mai spune liderul de sindicat.
Sansele functionarilor de a cistiga in instanta sunt foarte mari, in conditiile in care precedentul este creat. Angajatii mai multor institutii publice au obtinut in instanta drepturile banesti care li se cuvineau.
In cazul salariatilor de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca situatia este deosebita. Ei s-ar putea alege cu prima de vacanta, insa ar putea ramine fara salarii. "Intr-adevar exista un precedent judiciar creat de catre domnii magistrati. Ulterior, s-au cistigat aceste drepturi si de casele de pensii si de ITM-uri. Colegii mei sunt indreptatiti sa primeasca aceste drepturi doar ca in cazul in care se vor cistiga aceste drepturi banesti vor fi afectate drepturile salariale cuvenite pe acest an", spune Iulia Cocris, directorul AJOFM Botosani. Prima de vacanta este stabilita la nivelul unui salariu lunar, insa insa functionarii agentiei cer reactualizarea sumelor. Banii pe care i-ar putea cistiga fiecare functionar variaza intre cinci sute si o mie de lei. Potrivit estimarilor, agentia ar trebui sa aloce platii acestor prime aproape 200.000 de lei.