Duminică, 10 iunie a.c., până la ora 18.00, în judeţul Botoşani au fost înregistrate 35 sesizări privind diverse incidente electorale, se arată într-un comunicat al Poliţiei. În urma verificărilor efectuate, 22 dintre faptele sesizate nu s-au confirmat.
Potrivit Poliţiei, sunt în lucru 6 cazuri în care s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de mită electorală (2), furt de documente electorale (1), fals privind identitatea (1) şi violarea secretului votului (2 infracţiuni, cu sesizare din oficiu), faţă de 6 persoane.
Cazurile de mită electorală au fost înregistrate la Botoşani şi Mihai Eminescu. La Botoşani, un bărbat a fost prins cu mai multe buletine şi bani asupra sa, iar la Mihai Eminescu doi susţinători ai unor candidaţi s-au reclamat reciproc pentru dare de mită.
Cât priveşte furtul documentelor electorale, s-a reclamat dispariţia de la Secţia de votare 83 a două buletine de vot.
Falsul privind identitatea este legat de scandalul de la Grădiniţa 19, unde pe o listă care a fost descoperită asupra unuia dintre membrii secţiei de votare se afla o listă cu persoane care sunt plecate din ţară.
De asemenea, sunt două cazuri de violare a secretului votului legate de faptul că două persoane au făcut publice fotografii făcute cu telefoanele mobile în cabina de vot. Fotografiile au fost făcute asupra votului care le aparţine.
În toate cele 6 cauze penale înregistrate se continuă cercetările, sub supravegherea procurorului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept reclamate.
De asemenea, de la debutul procesului de votare (10 iunie, ora 07.00) şi până în prezent, 10 persoane au fost sancţionate contravenţional conform Legii nr.67/2004, pentru distribuirea de băuturi alcoolice în perimetrul secţiilor de votare şi respectiv continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Toate sesizările primite în cursul zilei au fost atent monitorizate şi instrumentate de reprezentanţii structurilor teritoriale ale MAI, care vor continua să gestioneze modul în care decurge procesul electoral şi vor fi luate toate măsurile pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor locale, dar şi după momentul închiderii urnelor de vot.