Minivacanţa de Rusalii a adus două noi motive de sărbătoare comunei Mitoc. Câteva sute de locuitori ai comunei de pe Prut s-au strâns luni, 4 iunie, în curtea şcolii pentru a asista la sfinţirea unui impresionant monument al eroilor. Construit de administraţia locală, obeliscul îi cinsteşte pe cei peste 80 de străbunici, bunici, părinţi, chiar fii născuţi în comună şi căzuţi pe diverse fronturi începând cu 1877. Monumentul are inscripţionate pe cele patru faţete numele tuturor eroilor, cea mai recentă jertfă adusă ţării fiind Florică Muraru, fostul căpitan al echipei naţionale de rugby, împuşcat în decembrie 1989 în Bucureşti.
Originar din Mitoc, prefectul de Botoşani a fost prezent la evenimente, declarând cu această ocazie că „este necesar să iubim şi să ne cinstim eroii şi trecutul nu prin vorbe ci prin faptele noastre de fiecare zi”.
„Pentru toţi eroii ştiuţi şi neştiuţi ai acestui neam, oriunde se află rămăşiţele lor astăzi, Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace!”, a adăugat Constantinescu.
Sărbătorile au continuat pentru cei din Mitoc prin sfinţirea noului sediu al primăriei. Realizată prin fonduri guvernamentale, în cea mai mare parte, construcţia onorează comuna care are doar 1.500 de locuitori dar este pe locul 6 pe judeţ, în topul bugetelor proprii. Invadată de localnici, primăria a fost sărbătorită, slujba de sfinţire fiind oficiată de un sobor de patru preoţi.
„Marea mea neîmplinire, la finalul celui de-al patrulea mandat de primar, este că nu am putut să conving autorităţile centrale să ne sprijine pentru asfaltarea drumului care ne leagă de restul ţării. Cred ca avem aici singurul drum naţional care este doar pietruit.”, au fost cuvintele lui Vasile Capotă, un primar apreciat nu doar de cetăţenii comunei, ci şi de autorităţi administrative româneşti sau chiar din străinătate.