Sute de botosaneni, profesori, contabili, functionari administrativi si muncitori necalificati au mai multe joburi. Potrivit lui Stelian Metler, inspector sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), 351 de persoane sunt inregistrate cu doua sau mai multe contracte de munca active.
„Dintre acestea, 229 sunt bugetari”, a mentionat Stelian Metler.
In cazul profesorilor, acestia au posibilitatea de a avea ore la mai multe scoli. Contabilii se pot ocupa de mai multe firme, iar muncitorii necalificati pot lucra pentru mai multi patroni.
Potrivit legislatiei, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Persoanele care au mai multe servicii trebuie sa se decida la care dintre angajatori pastreaza carnetul de munca si sa-i anunte pe ambii patroni despre acest fapt.
In acest caz se face un singur carnet de munca in care se inscrie locul de munca de baza. Acesta sta la angajatorul unde exista functia de baza. Pentru celelalte slujbe se elibereaza o adeverinta de vechime, la data lichidarii.
Banii reprezinta cel mai important motiv pentru care botosanenii au optat si pentru sarcini suplimentare.
La sfarsitul lunii februarie, in Botosani erau 48.999 de salariati.
O persoana care se imparte intre mai multe slujbe trebuie sa stie ca durata maxima legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore saptamanal, inclusiv orele suplimentare. Ca si exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana cu conditia ca media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de trei luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Sursa: Monitorul de Botosani