Doina Federovici: Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va fi cumulată de măsuri compensatorii pentru autoritățile locale

senator, stiri, botosani, doina federoviciPreședintele PSD Botoșani Doina Federovici a anunțat astăzi că în urma aplicării modificărilor la Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018, veniturile primăriilor și consiliilor județene nu vor scădea în urma reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Guvernul va majora cota din impozitul pe profit care se alocă autorităților locale, de la 41,75% la 43%, iar dacă vor fi primării sau consilii județene care vor obține mai puțini bani în 2018, față de 2017, atunci Guvernul va completa diferența. Primăriile și Consiliile Județene vor putea utiliza excedentele rămase după aplicarea acestor formule de calcul și pentru alte categorii de cheltuieli, nu doar pentru investiții cum e în prezent.

like facebookReducerea impozitului pe venit este o măsură de relaxare fiscală dorită de milioane de salariați și de mediul de afaceri, întrucât rămân mai mulți bani pentru fiecare categorie. Nu este afectată capacitatea nici unei administrații publice locale. Se reduc doar sumele care rămân nefolosite în fiecare an. Acești bani sunt reintroduși în economie și generează creștere economică și venituri suplimentare la buget. În același timp, prin creșterea procentului privind cotele defalcate din impozitul pe venit încasat pe raza localității se vor majora bugetele localităţilor şi judeţelor mici sau cu venituri reduse. Astfel, se reduc și decalajele de dezvoltare inclusiv dintre localităţile din județul Botoșani”, a declarat Doina Federovici.

Guvernul va lua măsuri compensatorii de completare a bugetelor autorităților locale cu sume de la buget, pe criterii obiective, cum ar fi numărul de locuitori și tipul localității. Nu există criterii politice în sistemul de alocare a banilor.

 „Cel mai important este faptul că nicio primărie nu va avea venituri mai mici decât echivalentul a 750 lei/locuitor. Mai mult, nicio primărie nu va avea bugetul mai mic de 1 milion lei pentru comune, respectiv 3 milioane pentru orașe și 5 milioane pentru municipii. La consiliile județene, bugetele nu vor putea fi mai mici de echivalentul a 250 lei pentru fiecare locuitor din județul respectiv. Așadar nu există niciun motiv, astfel încât domnul Flutur să mărească taxele și impozitele locuitorilor din municipiul Botoșani, așa cum a anunțat zilele trecute”, a explicat senatorul social democrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *