Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor marcată în mai multe localități din județ

ziua porti deschise isuZiua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată anual pe 13 octombrie, va fi sărbătorită și la Botoșani.

Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Botoşani este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că, în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţa de creştere, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă.

like facebookÎn Botoşani, cele mai mari dezastre din ultimii zece ani au fost reprezentate de inundaţiile din 2008 şi 2010, dar şi înzăpezirile de la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013. Nu poate fi omisă seceta din ultimii ani. Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale. Din aceste motive, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

În acest an, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor va fi marcată prin desfăşurarea unor activităţi menite să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar să o şi pregătească pentru astfel de situaţii în unităţi de învăţământ şi locuri cu aglomerări de persoane din Botoşani, Dorohoi, Bucecea, Vârfu Câmpului, Mihăileni și Cândești.

Vineri, 13 octombrie, între orele 10.00 – 14.00, subunitățile inspectoratului îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier, vizualizând totodată şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, se arată într-un comunicat al ISU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *