Ancheta Inspectoratului Şcolar confirmă neregulile de la Liceul Textil

Grup Scolar Alexandru cel BunAncheta administrativă desfăşurată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” (fostul Liceu Textil) confirmă fraudele care i-au permis fotbalistului Florin Acsinte de la FC Botoşani să promoveze clasa a XIV-a seral şi să intre în examenul de balacaureat. Doi profesori, printre care profesorul de română Simona Chiş, care a denunţat frauda, sunt menţionaţi în raport că nu au încheiat mediile lui Acsinte.

Raportul final al Comisiei de control formată din inspectori şcolari arată că mai mulţi profesori, printre care şi dirigintele clasei XIV-a R, dar şi directorii unităţii de învăţământ au încălcat grav regulamentul intern al şcolii. Profesorul de română Oana Axinciuc este responsabilă de notarea şi evaluarea unui elev dintr-o clasă la care nu mai preda, iar fosta dirigintă Maria Larco, actualmente pensionară, este responsabilă pentru că nu a cunoscut situaţia elevilor săi şi nu a prezentat-o mai departe.

De asemenea, directorul Radu Achihăiţei şi directorul adjunct Dragoş Mintici sunt consideraţi, de comisia de verificare, responsabili de situaţia creată la Liceul Textil, în urma căreia Acsinte a ajuns la Bacalaureat fără să aibă acest drept. De altfel, raportul evidenţiază că elevul a absentat la peste 50% din orele de curs, iar situaţia şcolară a acestuia nu putea fi încheiată.

În cazul celor doi directori, va fi diminuat calificativul anual, iar în cazul profesorilor care au încheiat mediile lui Acsinte fără a avea acest drept urmează a fi luate măsuri administrative.

De asemenea, întreg raportul va fi înaintat procurorilor parchetului pe pe lângă Judecătoria Botoşani, care, de altfel, pe 14 martie, s-au sesizat din oficiu în acest caz. Cercetările sunt desfăşurate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

S-au constatat neatenţii din partea conducerii unităţii de învăţământ şi ţin să declar în mod public faptul că e câtuşi de departe de noi, ca Inspectorat Şcolar, să-i bănuim pe cei doi directori de complicitate. A fost vorba de o neatenţie, dar sub directori este clar vorba de nereguli, inclusiv a doamnei profesor Chiş, cea care a sesizat fapta. Cel târziu mâine, vom trimiute raportul nostru către Parchet, iar conducerii unităţii de învăţământ îi vom recomanda să înceapă o anchetă disciplinară internă, pentru a verifica gradul de vinovăţie şi a aplica pedepsele sau sancţiuni celor care vor fi găsiţi vinovaţi„, a spus Daniel Botezatu, inspector general adjunct al IŞJ.

Exclusiv! Fraude la Liceul Textil! Un catalog a fost falsificat pentru a-l ajuta pe fotbalistul Florin Acsinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *