Jumătate de milion de “ouă stresate” intră lunar în magazinele din Botoşani

comert cu oua
Sursa: Adevarul

Peste 500.000 de ouă ajung pe piaţa din Botoşani şi Suceava de la singura fermă de găini ouătoare din judeţ care se află la Cătămărăşti. Toate sunt marcate cu cifra 3 iar specialiştii Institutului de Cercetări Alimentare ne cer să ne ferim de ele pentru că provin de la găini stresate.

E drept că niciuna din cele 16.000 de găini crescute în această fermă nu a văzut lumina zilei dar crescătorii spun că au condiţii de 10 ori mai bune ca în bătătură. „Aceste găini nu au niciun stres. Primesc mâncare de bună calitate,stau în curăţenie, au spaţiu şi sunt îngrijite. Le oferim toate condiţiile impuse de Uniunea Europeană aşa că nu au nicio problemă„, a declarat Tatiana Todireanu, administrator fermă de găini ouătoare Cătămărăşti.

Şi cum găinile nu sunt stresate, nici ouăle nu sunt, mai spun crescătorii. Jumătate de milion de ouă de patru dimeniuni ies lunar din fermă şi alimentează piaţa din Botoşani şi Suceava. „ Toate sunt ştanţate cu cifra 3 pentru căprovin de la găini crescute în baterii dar asta nu înseamnă că sunt stresate sau dăunătoare. Pot fi consumate fără nicio problemă„, a declarat Zâna Cliveţ, director economic fermă de găini ouătoare.

Cu toate acestea specialiştii Institutului de Cercetari Alimentare ne îndeamnă să cumpăram şi să consumăm ouăle care au inscripţionate coduri care încep cu 0. Chiar dacă sunt mai scumpe cu 40% decât cele obişnuite, sunt ecologice şi provin de la găini crescute în curte cu boabe de porumb.

Inspectorii sanitar-veterinari susţin că ouăle marcate cu cifra 3 sunt bune pentru consum, acestea fiind de fapt ouă de la găini crescute în baterii (cuşti) îmbunătăţite (modernizate), conform normelor europene. Ouăle marcate cu 0 sunt ouă bio, 1 ouă care provin din ferme cu sistem de creştere alternativ şi 2 ouă din fermele cu sistem de creştere la sol. Ouăle provenite de la găinile care nu sunt crescute în condiţii care corespund normelor europene, nu mai pot fi vândute pe piaţă, în coajă, ci vor fi trimise către procesare industrială.

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *