Tragedie la Lebăda: Fiul lui Tonino Boldea şi fiica medicilor Creţu, morţi într-un accident la Lebăda

Fiul omului de afaceri Tonino Boldea si fiica mai mica a medicilor Cretu de la Maternitatea Botosani si-au pierdut viata, in noaptea de simbata spre duminica, in urma unui grav accident rutier petrecut la iesirea din municipiu spre Iasi. Tragedia s-a petrecut in panta la Lebada, cind Claudiu Boldea, fiul omului de afaceri, se indrepta spre complexul Lebada la volanul autoturismului sau Maseratti. Alaturi de el, pe scaunul din dreapta, se afla Paula Carmen Cretu, fiica cea mica a sotilor Cretu. Cei doi s-au intilnit la o cumatrie la care participau si parintii lor, dupa care au plecat intr-o plimbare. Badarel, asa cum il stiau amicii, avea 20 de ani, tocmai terminase liceul si urma sa sustina peste o saptamina examenul de bacalaureat, iar fata, in virsta de 18 ani, era eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Mihai Eminescu „. La iesirea din municipiu, masina a prins viteza. A trecut de cele doua curbe usoare dupa care, la mijlocul pantei, tinarul a pierdut controlul asupra volanului. Masina a intrat in derapaj, a luat-o brusc la stinga dupa care s-a izbit violent de malul de pamint de pe marginea drumului si s-a rasturnat. Din cauza vitezei extrem de mare, bolidul a zburat vreo 15 metri. Impactul a fost atit de puternic incit tinara aflata pe scaunul din dreapta a fost pur si simplu catapultata prin prabriz la circa 70 de metri distanta. Trupul i-a fost gasit tocmai pe partea cealalta a drumului, chiar la baza stilpului care sustinea un indicator rutier. Proiectat si el din masina, Claudiu Boldea a fost gasit la vreo zece metri distanta de epava autoturismului, cu o plaga masiva in zona abdomenului. Desi avea un puls foarte slab, medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta, chemati la fata locului de un martor ocular, au sperat ca se mai poate face ceva pentru el si i-au sunat pe colegii lor sa pregateasca sala de operatie. Dupa o interventie de aproape o ora, Claudiu Boldea a fost declarat mort, el avind intestinele eviscerate, ficatul rupt si o ruptura tangentiala de aproximativ 15 centimetri a venei cave. „La citeva minute de la intrarea in operatie, tinarul a suferit primul stop cardio-respirator, fiind resuscitat, insa au mai urmat inca trei. I-au fost administrate patru linii venoase si asigurata o linie pentru singe. Pacientul a fost defibrilat de trei ori si i s-a facut masaj cardiac timp de 40 de minute, insa nu s-a mai putut face nimic „, a declarat doctorul Iulian Preda, medic al sectiei de chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati „. Cind a aflat de moartea baiatului, mama acestuia a suferit un puseu de tensiune si a fost trimisa pe Sectia de cardiologie a Spitalului Judetean. Tonino Boldea, anuntat de cineva ca baiatul sau a avut un accident, s-a scuzat si a parasit discret petrecerea la care se afla si a plecat spre Lebada. Cind insa a ajuns insa la locul accidentului si a vazut scena de cosmar, a lesinat, conform martorilor oculari. Si el a avut nevoie de asistenta medicala.
  Pentru Paula Carmen Cretu, medicii SJA nu au putut face nimic. Acestia au spus ca fata s-a izbit cu capul de un stilp de pe marginea soselei, o mare parte a osului parieto-occipital drept fiind smuls in urma impactului. Din aceasta cauza in cutia craniana nu a mai ramas deloc substanta organica.
  Cei care au ajuns la locul tragediei spun ca acul de la vitezometrul masinii s-ar fi oprit la peste 200 de kilometri la ora, dar aceasta informatie nu a fost confirmata de Politie. O alta informatie care s-a vehiculat a fost ca in seara zilei de simbata, inainte de producerea accidentului, Claudiu Boldea ar fi petrecut prin mai multe baruri, alaturi de prieteni. Unii din anturajul acestuia au sustinut ca el ar fi baut circa 200 de mililitri de whisky. La locul tragediei s-a deplasat inclusiv echipajul de descarcerare, dar nu a fost nevoie de interventia acestuia. In schimb, pentru recuperarea masinii, politistii au trebuit sa apeleze la o macara. Acestia au identificat un martor ocular, care venea cu masina dinspre complexul Lebada si care a spus ca nu si-a dat seama ce s-a intimplat decit atunci cind a oprit. Acesta a vazut cum masina condusa de Claudiu Boldea vine din fata dupa care farurile au disparut brusc.
  Cercetarile Politiei au durat pina spre dimineata, cind fiarele contorsionate ale masinii au fost urcate pe o platforma si transportate intr-un garaj. La lumina zilei, scena tragediei se vedea si mai bine. Urmele derapajului „taiau ” soseaua si continuau pe valul de pamint. Bradul atins era jupuit pe partea unde a trecut masina, iar radacina era smulsa din pamint. Stilpul din lemn care sustinea cablul de telecomunicatii era aruncat la circa 15 metri, intr-un alt bradut. De acolo masina a zburat pur si simplu peste o alee care duce la una din casele din apropiere si a smuls doua portiuni din gardul aflat pe malul celalalt. Locul in care a aterizat parea sa fi fost arat. Din momentul tragediei si pina ieri la prinz, zeci de persoane s-au perindat prin zona, de la colegi si prieteni ai tinerilor pina la rude si cunoscuti de-ai parintilor. Inclusiv seful Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), comisarul-sef Costica Holca, a ajuns la locul accidentului, dar nu a facut nici un comentariu.
  Si curtea Spitalului Judetean s-a umplut de prietenii si apropiatii familiei Boldea, care au dorit sa fie alaturi de parintii baiatului. Peste 150 de persoane au sosit la fata locului, parcarea devenind neincapatoare la un moment dat.
  Incidentul a fost prezentat si pe buletinul de presa al Inspectoratului Judetean de Politie, unde s-a precizat ca evenimentul a avut loc din cauza „vitezei excesive „. In rest, toate celelalte declaratii au fost de genul „Se fac cercetari ” sau „Ancheta continua „, politistii excluzind varianta ca accidentul s-a petrecut din cauza unor asa-zise curse de masini. Dincolo de aspectele care le va scoate in evidenta ancheta, accidentul poate fi considerat cel mai grav din acest an. Tragedia este cu atit mai mare cu cit victimele sint tinere, iar Claudiu era singurul copil al familiei Boldea.

Monitorul de Botosani, 20 iunie 2005