Potrivit Ministerului Educaţiei, unităţile de învăţământ trebuie ca până în luna februarie 2012 să îşi pună la punct un sistem de control-acces şi pontaj pentru elevi şi cadre didactice. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au purtat prime discuţii cu directorii liceelor din municipiul Botoşani şi au ajuns la concluzia că introducerea unui sistem de control-acces şi potaj în şcoli pe bază de cartelă, care se practică în unele şcoli din ţară, ar fi mult mai costisitor şi riscant decât unul pe bază de amprentă digitală. Sistemul de acces în şcoli pe bază de amprentă digitală va fi implementat într-o primă etapă în licee, după care va fi extins.
„Introducerea unui sistem de control-acces şi potaj în şcoli pe bază de cartelă nu este cel mai indicat din mai multe motive. Cartelele sunt personalizate, dar pot fi pierdute de către copii şi astfel se poate ca o altă persoană care nu este autorizată să pătrundă în incinta şcolii pe baza cartelei găsite, pe de altă parte costul acesteia s-ar fi ridicat la 4 lei pe cartelă, iar în cazul în care un copil pierde una-trei cartele pe an se ridică la o sumă important pentru părinţi, lucru de care nu vrem să uzăm. În schimb, amprenta digitală este tot timpul la purtător, iar sistemele sunt mult mai eficiente din punct de vedere economic, al timpului de control. Este o soluţie pe care o recomandăm părinţilor care au intrat în febra acestor tipuri de organizări la nivel de şcoală şi care îşi doresc mai multă siguranţă pentru copiii lor„, a spus Ada Macovei, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Sistemul de control-acces şi pontaj pe bază de amprentă va fi aplicat în toate unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani şi poate fi achiziţionat la un preţ de 300-400 de euro, funcţie de numărul de elevi dintr-o şcoală. Acesta va fi introdus în interiorul şcolii, iar tipul de execuţie a unei singure operaţiuni este mai mic de 0,2 secunde. Într-o unitate cu mai mulţi elevi pot fi montate şi două-trei astfel de sisteme.
Reprezentanţii IŞJ urmează să aibă o discuţie pe această temă şi cu Executivul Primăriei Botoşani pentru a sprijini financiar demersul IŞJ şi al MEC pe acest subiect.
sunt curios dacă legea permite amprentarea copiilor de 6 – 7 – 8 – 9 – 10 -11 – 12 ani si in general a minorilor. Sau acest aspect este ultimul când cineve trebuie să-și satisfacă poftele. Sunt de asemenea câți părinți vor fi de acord ca amprentele digitale ale copiilor lor să fie stocate în baze de date care nu au nici cea mai mică protecție.
Este strigator la cer!
Alte idei mai tampite nu poate avea?
Baza de date cu amprente sa ajunga pe mana……..
Nu suntem infractori!
Sa se gandeasca la alta solutie de furat bani!
Ca sa nu mai vorbim de microbii care se vor transmite prin intermediul acestui sistem!
Este ilegala amprentarea!
Sa-si puna sistemul la ea acasa la usa de la intrare…..
Sper sincer ca parintii se vor revolta!
lasa-ne Ada Macovei! traim intr-o lume de rahat…