Greva foamei in Penitenciarul Botosani

Condamnările pronunţate în dosarul „heroina de la mall” au provocat mari nemulţumiri, care s-au materializat marti în declanşarea unui protest în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Prima persoană care a intrat în greva foamei este Doiniţa Lupu, mama lui Lucian Lupu, zis „Lucas”, condamnat la 15 ani de închisoare şi aflat de un an şi şapte luni în spatele gratiilor. La scurt timp i s-a adăugat ruda unui alt condamnat din acest dosar, iar alte două persoane au aceeaşi intenţie. Este vorba de Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, condamnat tot la 15 ani de închisoare, şi Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, care a primit şapte ani cu executare, dar care se tem că dacă vor recurge la acest gest vor fi arestaţi.

„Dacă nu se face dreptate, îmi dau foc”

Ajunsă la limita răbdării, cu datorii la asociaţia de proprietari şi cu perspectiva de a-şi vedea unul dintre cei trei copii în penitenciar pentru o perioadă de 15 ani, Doiniţa Lupu crede că singura cale de a se repara ceva este sensibilizarea opiniei publice. Femeia spune că în dosarul în care fiul ei şi alte cinci persoane au primit condamnări grele pentru trafic cu heroină nu există probe care să ateste vinovăţia fiului ei.

„Singura lui vină e că se afla într-un loc nepotrivit. Dacă ar fi fost vinovat aş fi suportat toate consecinţele fără să spun nimic. Dar aşa, să stea la închisoare nevinovat? Nici dacă era criminal de război nu primea o condamnare atât de mare. Stau aici până i se face dreptate, iar dacă nu se întâmplă asta, îmi dau foc”, a mărturisit Doiniţa Lupu.

Femeia a anunţat că începând de astăzi şi fiul ei va intra în greva foamei la Penitenciarul Botoşani, acolo unde este încarcerat. Atât ea, cât şi ceilalţi membri ai familiei sale consideră ca abuzive condamnările pronunţate de Tribunalul Suceava şi menţinute de Curtea de Apel Suceava. „Am cerut strămutarea procesului pentru că ştiam că aici se fac măgării, dar nu ni s-a acceptat. Eu mă gândesc că poate fi şi o înscenare a procurorilor de la DIICOT”, a completat Doiniţa Lupu.

„Fila” şi „Grasu”, disperaţi şi uimiţi de condamnările primite

Doi dintre cei şase condamnaţi în acest dosar, Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, şi Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, au fost şi ei prezenţi ieri în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Aceştia susţin că nu au nici o legătură cu drogurile şi că nu au fost în Grecia pentru a transporta heroină. „Eu l-am dus pe Petriceac de la Galleria până la Iulius Mall. Şi pentru asta am primit şapte ani. Nu e posibil aşa ceva”, a spus Ovidiu Apetri. De cealaltă parte, Cristian Filipciuc a menţionat că el nici nu are carnet şi ca atare nu putea transporta droguri, astfel încât condamnarea de 15 ani pronunţată împotriva sa i se pare desprinsă dintr-un film horror. Cei doi au stat în arest 24 de ore, în decembrie 2009, dar propunerile de arestare preventivă formulate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au fost respinse de judecători. „Fila” şi „Grasu” au în acest moment o serie de interdicţii şi spun că le este teamă să intre în greva foamei pentru a nu fi arestaţi.

Condamnări însumate de 63 de ani

Pedepsele maxime aplicate în cazul celor 1.950 de grame de heroină confiscată în iunie 2009 în parcarea de la Iulius Mall Suceava însumează 63 de ani închisoare. Pedeapsa cea mai grea o are de executat Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, de 32 de ani, din Suceava, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Lucian Lupu, zis „Lucas”, de 21 de ani, şi Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, de 33 de ani, au primit câte 15 ani de închisoare. Un alt membru al grupării, Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, de 30 de ani, a primit şi el o condamnare de şapte ani de închisoare.

Ceilalţi doi indivizi trimişi în judecată în acest dosar, Marian Adrian Andruşcă, zis „Vulpiţa”, de 21 de ani, a primit cinci ani de închisoare, iar Ştefăniţă Cojocaru, de 32 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Faptele, în descrierea procurorilor

În urma unui flagrant organizat în vara anului 2009, anchetatorii au confiscat 1.950 de grame de heroină, marfa urmând să ajungă în Insulele Canare. Transportul a fost deturnat de Ştefăniţă Cojocaru, care a plecat la Istanbul pe 24 mai 2009, unde a fost contactat de un cetăţean turc, care i-a dat o valiză şi suma de 100 de dolari şi 450 de euro, spunându-i să-şi cumpere un bilet de autocar pe ruta Istanbul – Atena, iar apoi un bilet de avion pe ruta Atena – Madrid, destinaţia finală fiind Insulele Canare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Cojocaru a ajuns la Atena pe 29 mai 2009, după ce, iniţial, prin telefon, a stabilit cu „Lucas” să vină şi el în capitala Greciei, să-i dea valiza cu droguri.

Marfa i-a fost livrată lui „Lucas”, care venise cu un autoturism, împreună cu alţi trei tineri din Suceava, printre care şi Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”.

Heroina a fost trimisă la Suceava, după care posesorii mărfii au început acţiunea de căutare a unui cumpărător. Pe 12 iunie 2009, „Lucas”, „Mârlanu” şi „Vulpiţa”, toţi din cartierul Obcini, au fost prinşi în parcarea Iulius Mall Suceava în timp ce încercau să vândă cele 1.950 de grame de heroină contra sumei de 17.000 de euro.

Pe parcursul anchetei s-a stabilit că valiza cu droguri fusese adusă în Suceava de „Fila” şi „Grasu”, care s-au alăturat astfel celorlalte persoane implicate în acest caz de trafic cu heroină.

cartoane_castilio_3.jpg