Tulburător: Peste 600 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet, în ultimii cinci ani, la Spitalul Județean

medic cristian vicolMedicii chirurgi de la Spitalul Județean ”Mavromati”  atrag atenția că la tot mai mulți bolnavi de diabet ajung să le fie amputate picioarele, din cauză că se prezintă foarte târziu la medic. Medicul Cristian Vicol, șeful Blocului Operator, a declarat că statisticile privind piciorul diabetic, una din cele mai temute boli ale diabetului, sunt îngrijorătoare.

Astfel, în ultimii cinci ani, de pe 1 ianuarie 2014 până pe august 2018, au fost 661 de cazuri de amputație membre inferioare la diabetici.  Dacă în 2014 au fost 90 de cazuri, în 2015 -80, în 2016 s-a ajuns la 115 amputații, în 2017 la 225, iar anul acesta au fost deja 150 cazuri de amputație.

like facebook, stiri, botosaniAstfel de intervenții chirurgicale predomină la femei- 55%.

”Vin cazuri cu diabet la noi, cu probleme la membrele inferioare. Diabetul afectează vasele de sânge mici și apare gangrena, necroza de țesut. Când apare lucrul acesta, trebuie neapărat amputat deasupra leziunii”, a spus Vicol.

Cei mai mulți pacienți sunt din mediul rural, cu vârstă înaintată, iar ca număr de spitalizare, dacă în 2014 au fost 321 zile de spitalizare s-a ajuns în 2017 la peste 1.100, ceea ce presupuen și costuri foarte mari din partea spitalului.

Ca și concluzie, este necesară o echipă multidisciplinară: diabetolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, chirurg plastician. Nu este specialitatea podologie, care să se ocupe exact de piciorul diabetic. În străinătate există această specialitate. Remarcăm că mulți pacienți ajung în stare gravă, cu leziuni avansate”, a mai spus medicul chirurg.

Prevenirea acestei boli se face prin inspecția zilnică a picioarelor, spălarea acestora în fiecare seară și insistarea pe spațiul dintre degete. Folosirea de creme hidratante, purtarea șosetelor de bumbac., în special albe, tăierea unchiilor, evitarea de a merge cu picioarele desculțe sunt alte măsuri de prevenție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *