Un botoșănean a primit un rinichi de la o persoană în moarte cerebrală. Transplantul, făcut la Iași

operatieMedicii de la Spitalul “C. I. Parhon” din Iasi au efectuat doua interventii de transplant renal, ambii rinichi fiind prelevati de la o persoana aflata in moarte cerebrala la un spital din Oradea, au informat luni reprezentantii unitatii medicale iesene.

like facebook, stiri, botosaniPurtatorul de cuvant al Spitalului “C. I. Parhon”, dr. Ionut Nistor, a declarat ca o echipa din cadrul unitatii medicale s-a deplasat sambata la Oradea cu ajutorul elicopterului si echipajului SMURD pentru a preleva rinichii unei persoane aflate in moarte cerebrala. Interventia a fost posibila dupa ce rudele au fost de acord cu donarea organelor.

“Acesta e un lucru neobisnuit pana in prezent si se datoreaza pe de o parte listei de asteptare incarcate si a existentei de potential primitor pe lista de asteptare din centrul nostru. Pe de alta parte, acest donator avea o particularitate, el fiind cu virus hepatic C prezent”, a declarat dr. Nistor.

Conform medicului, pentru aceasta interventie au fost selectati si s-au dovedit a fi compatibili doi pacienti ai Spitalului “C. I. Parhon” din Iasi. Este vorba de o femeie de 42 de ani, din judetul Iasi, si un barbat in varsta de 65 de ani, din judetul Botosani.

“Pacienta din Iasi face de 18 ani dializa. A fost o ultima sansa de a putea fi transplantata. Pacientul din Botosani are un istoric incarcat de boli cardiovasculare si existau putine sanse sa mai fie compatibil cu un alt rinichi”, a declarat dr. Ionut Nistor.

In ceea ce priveste prezenta virusului hepatic C, el a spus ca desi acest tip de hepatita este transmisibil prin sange exista protocoale de diagnostic si tratament care au o rata mare de succes.

“Din fericire exista si metode de monitorizare a hepatitei cu virus C, dar si mai important e faptul ca acest tip de hepatita poate fi tratat. Are un tratament care are o rata de succes de 98 – 99 %. Este o rata extraordinar de buna, prin care putem spune ca acest tip de hepatita este tratabila”, a declarat doctorul.

De la inceputul anului, la Spitalul “C. I. Parhon” din Iasi au fost efectuate 24 de interventii de transplant, numarul fiind mai mare decat in anii precedenti.

“E un record pozitiv pe care speram sa il putem fructifica si in viitor. Echipa de transplant de la Iasi este pregatita pentru efectuarea a doua interventii concomitent. Este o echipa tanara. Astfel de interventii s-au mai facut dar era un donator cadaveric si un donator viu. De data aceasta a fost vorba prelevarea si transplantarea a doi rinichi de la donator cadaveric, interventii care s-au desfasurat in conditii foarte bune”, a mentionat reprezentantul unitatii spitalicesti.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *