Veste pentru polițiști! Se modifică legea

politisti multiMAI a discutat propunerile de modificare a legislației privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale  polițiștilor. Reprezentanții Corpului Național al Polițiștilor și ai organizațiilor sindicale reprezentative ale oamenilor legii și-au exprimat susținerea față de proiectele de acte normative elaborate la nivelul MAI pentru consolidarea drepturilor polițiștilor răniți în timpul sau în legătură cu exercitarea serviciului.

like facebook, stiri, botosaniProiectele de acte normative se află deja în procedură de transparență decizională, orice persoană interesată având posibilitatea să trimită propuneri și sugestii. Este vorba despre proiectul Hotărârii Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor și ordinul de ministru care detaliază procedura de aplicare a soluției legislative propuse.

Printre propunerile MAI se numără acordarea de despăgubiri pentru a acoperi contravaloarea cheltuielilor legate de asigurarea tratamentului medical și pentru polițiștii invalizi, respectiv polițiștii răniți care au fost declarați inapt pentru serviciul poliţienesc și care au fost încadrați într-un grad de invaliditate de către comisiile de expertiză medico-militare, ca urmare a rănirii suferite. În prezent, nu este prevăzută în mod expres acoperirea acestor cheltuieli medicale efectuate după încetarea raporturilor de serviciu.

Printre cheltuielile care vor fi acoperite se numără cele legate de asistența medicală efectuată în unități sanitare publice din țară, cazare și masă în unitatea medicală respectivă, medicamente și dispozitive medicale, transport dus-întors până la/ de la unitatea medicală pentru polițistul rănit și un însoțitor al acestuia.

În situaţia în care polițistul rănit nu poate fi tratat în instituţii sanitare publice din ţară, în baza unui referat întocmit de către o comisie multidisciplinară constituită prin dispoziţie a directorului Direcţiei Medicale, ministrul afacerilor interne poate aproba acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile realizate în unități sanitare private din ţară sau unități sanitare din străinătate.

Unul dintre beneficiarii noilor prevederi va fi poliţistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava care în decembrie 2017 a fost grav rănit după ce a fost lovit cu o sabie în cap în timpul unei intervenții. Din cauza gravității rănilor suferite, polițistul a fost tratat în mai multe unități medicale de specialitate și urmează să fie supus în curând unei noi intervenții chirurgicale.

De noile prevederi vor beneficia și polițiștii invalizi, respectiv poliţiștii răniți, care au fost clasați inapt pentru serviciul poliţienesc și care au fost încadrați într-un grad de invaliditate anterior intrării în vigoare a propunerilor MAI, cheltuielile acoperite fiind cele efectuate după intrarea în vigoare a HG.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *