Recomandări de la pompieri pe fondul Codului portocaliu de ploi abundente. Ce trebuie să știe populația!

fulgere, vijelii, ploi, stiri, botosani, cod portocaliuJudețul Botoșani se va afla sub incidența Codului Portocaliu  de ploi abundente de sâmbătă, ora 21.00, pana duminică la aceeași oră.  La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botosani, peste 100 de pompieri cu 46 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale.

Pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor, au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din județ. Totodata, la nivelul ISU Botoșani  a fost  activata grupa operativă  şi, la nevoie, se va activa si Centrul  Judeţean de Coordonare şi Conducere a intervenţiei, care are în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

like facebook, stiri, botosaniSpecialiştii ISU  recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor masive de apa sau grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Populaţia este sfătuită ca premergator manifestarilor să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei pluviale. Pentru a crea obstacole impotriva patrunderii apei in gospodarii, se recomanda pregătirea unor saci cu nisip. Aceleași obstacole  vor fi folosite si pentru a preveni inundarea caselor, a adaposturilor de animale si a celorlalte anexe gospodărești.  Totodata, la adapostirea in podurile caselor se recomanda asigurarea unor rezerve de apa alimente, haine, si mijloace de semnalare a prezentei: lanterne, fluiere, telefon.

Evacuarea din locuinte se poate face la solicitarea autoritatilor sau din proprie initiativa daca situatia impune, in zone care prezinta siguranta cu recomandarea echiparii corespunzatoare pentru intemperii si cu elemente distinctive pe timpul noptii ( haine, veste reflectorizante , lanterne). De asemenea, se recomanda mentinerea legaturii cu vecinii pentru a putea solicita sau acorda ajutor la nevoie si o atentie sporita batranilor bolnavi sau imobilizati si copiilor care in astfel de situatii devin curiosi. Se recomanda menținerea calmului si evitarea,  pe cât posibil, a panicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *