Cine sunt câștigătorii Olimpiadei “Tinerii dezbat”

mihael ahunca tinerii dezbatO olimpiadă ce abia a fost introdusă în calendarul naţional al concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei s-a bucurat şi la Botoşani de o mare priză în rândul liceenilor şi dascălilor lor. Este vorba despre olimpiada naţională de argumentare, dezbatere și gândire critică “Tinerii dezbat”, ce s-a desfăşurat zilele trecute la Liceul de Arte „Ştefan Luchian” din Botoşani.

26 de echipe de câte trei elevi s-au confruntat în cadrul a peste 50 de runde de dezbateri axate pe patru moţiuni sau teze de contra/argumentat. Din cele 16 echipe de liceeni ce au participat pentru prima dată la astfel de „debate”, premiul I a fost cucerit de Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, elevii Hîncu Andra-Ioana, Pintilie Maria şi Popescu Samuel-Timotei fiind coordonaţi de profesorul Pavel Daniela.

like facebook, stiri, botosaniLiceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi a câştigat premiul al II-lea, cei trei debateri, Costiniuc Anamaria, Bălășei Elena-Denisa şi Cireș Vasilica Daniela fiind îndrumaţi de profesorul Murariu Silvia, iar bronzul l-au cucerit tinerii de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, mai exact Dreţcanu Raluca, Paviliuc Ștefan şi Anuţă Vlad, coordonaţi fiind de profesorul Siminiceanu Irina.

Şi în întrecerea avansaţilor câştigătorii finalei mari au fost ai Colegiului Naţional „Grigore Ghica”, elevii  Călinescu Paula, Iftimie Mihai şi  Pujină Paula fiind pregătiţi de profesorul Ifrim Monica. Argintul a revenit Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, cu vorbitorii  Terciu Bogdan, Maluș Gabriel şi Alexoae Vlad şi profesorii coordonatori Huţanu Liviu şi Epurianu Daniela. Pe al III – lea loc s-a poziţionat Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Tudosă Răzvan Ionuţ, Matei Roxana Andreea şi Zagavei Andreea fiind elevii coordonaţi de profesorul Băetu Dana Alina.

Temele de dezbateri, sau „moţiunile” pe marginea cărora echipele s-au contrat în argumente pro şi contra, au fost stabilite la nivelul ministerului de resort şi au constat la secţiunea „Începători” în: „1. Acest parlament ar introduce obligativitatea uniformei școlare la toate nivelurile de învățământ preuniversitar.”, „2. Acest parlament crede că este necesară introducerea în trunchiul comun, la liceu, a unei ore de educație financiară.” La secțiunea „Avansați” moţiunile au fost: „1. Acest parlament consideră că alimentele modificate genetic ar trebui interzise.” şi „2. Acest parlament crede că voluntariatul ar trebui să devină o condiţie de absolvire a liceului.”

Pentru că au ieşit primii, dorohoienii vor participa la etapa naţională ce se va desfăşura la Piatra-Neamţ în perioada 9-14 iulie. Mai mult, aceştia vor beneficia şi de o vizită la Palatul Parlamentului, premiul-bonus fiind oferit de deputatul Mihaela Huncă, cea care a participat la festivitatea de deschidere a olimpiadei judeţene, promiţând că va prelua şi o serie din opiniile şi argumentele elevilor pentru a le prezenta în dezbaterile parlamentare, acolo unde, cel puţin unele dintre moţiunile olmpiadei sunt pe ordinea de zi.

Clasamentul individual al debaterilor poate fi accesat la link-ul: http://www.isjbotosani.ro/img/uploads/rodica.mighiu/file/Rezultate%20Tinerii%20dezbat-etapa%20judeteana%202018.pdf.

tinerii dezbat

tinerii dezbat

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *