Condamnare definitivă într-un dosar de corupție. Una dintre persoanele inculpate a decedat

camatari- bani multiCurtea de Apel Suceava s-a pronunțat, definitiv, vineri într-un dosar de corupție, în care erau vizate fate de fraudă cu subvenții agricole. Trei persoane au fost acuzate de fraudarea fondurilor europene, însă în timpul procesului una dintre ele a decedat..

Potrivit procurorilor DNA cei trei cu funcţii de conducere în cadrul Cooperativei Agricole „Patru stejari”, din Darabani, au folosit și prezentat, cu rea-credință, la dosarul unei cereri de plată înregistrat la APIA Botoșani, documente false prin contrafacerea subscrierii, care conțineau date nereale și inexacte precum și declarații incomplete și inexacte, având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană, în valoare de peste 440.000 de lei.

Magistrații au decis condamnarea lui Daniel Balahura la un an și zece luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, cu un termen de încercare de trei ani și zece luni.

De asemenea, instanța a obligat în solidar pe Balahura, David Ionel şi partea responsabilă civilmente Cooperativa Agricolă „Patru Stejari” Darabani să plătească părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti suma de 110.942,45 lei, cu titlul de daune pentru campania agricolă 2010, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile calculate începând cu data plăţii subvenţiilor şi până la plata efectivă a despăgubirilor.

La rândul său, Ionel David a fost condamnat la un an și 11 luni de închisoare cu suspendare și obligat în solidar cu responsabilă civilmente Cooperativa Agricolă „Patru Stejari” Darabani să plătească părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti suma de 167.817,83 lei, cu titlul de daune pentru campania agricolă 2011 și suma de 169.797,71 lei, cu titlul de daune pentru campania agricolă 2013, sume la care se adaugă dobânzile şi penalităţile calculate, începând cu data plăţii subvenţiilor şi până la plata efectivă a despăgubirilor.

Cel de-al treilea inculpat în dosar, Gheorghe Sîsîiac, s-a stins din viață.

like facebookDaniel Balahura, președinte al Cooperativei Agricole 4 Stejari, din orașul Darabani, jud. Botoșani, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În același mod au procedat inculpații David Ionel și Sîsîiac Gheorghe și cu ocazia campaniei agricole din anul 2011, fapta acestora având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană, în valoare de 167.117,83 lei.
În campania din anul 2013, inculpatul David Ionel, în calitatea de președinte al consiliului de administrație al Cooperativei Agricole 4 Stejari, împuternicit să depună documentația pentru subvenții, procedând într-o manieră asemănătoare, a depus cererea unică de plată pentru suprafața de 306,20 ha, context în care a folosit și prezentat cu rea-credință documente false prin contrafacerea subscrierii, care conțineau date nereale și inexacte precum și declarații incomplete și inexacte, acțiuni ce au avut ca rezultat obținerea ilegală de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană, în valoare de 169.797,71 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 448.557,99 lei.

One thought on “Condamnare definitivă într-un dosar de corupție. Una dintre persoanele inculpate a decedat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *