Reţetă unicat de palincă: este făcută din miere şi propolis, delicioasă, dar înşelătoare

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Un apicultor botoşănean a reuşit să reînvie o reţetă de palică unicat, veche de aproape 100 de ani. Se numeşte Iustin Marineac şi produce renumita băutură alcoolică doar din miere şi propolis. Botoşăneanul este decis să facă toţi paşii legali pentru a transforma această palincă din miere într-o marcă înregistrată, scrie ziarul Adevarul.

like facebook, stiri, botosaniIustin Marineac (30 de ani) din satul Româneşti (Botoşani) este pasionat de apicultură şi provine dintr-o familie de crescători de albine. De mic se ocupă de stupi şi are o afacere profitabilă în domeniu. A creat câteva produse apicole unicat, printre care un borcan de miere în trei culori şi un imunostimulator certificat pentru proprietăţile sale curative, produse vândute mai ales peste hotare. În urmă cu cinci ani, dintr-o joacă, Iustin a început să reînvie o reţetă unicat de băutură alcoolică pe bază doar de miere. Este vorba despre o palincă fabricată 100 % din miere şi propolis.

Este o reţetă a străbunicului meu. A rămas în familie, dar nimeni nu a mai făcut acest produs. Dintr-o joacă am început să experimentez, urmând paşi reţetei, şi a ieşit“, spune Iustin Marineac

Reţeta acestei palinci este cunoscută doar de familia Marineac, iar secretele fabricării sunt păstrate cu sfinţenie. Iustin spune că această băutură alcoolică se face exclusiv din miere şi propolis, lăsate la fermentat, plus alte procedee cunoscute doar de apicultor. El precizează că nu există adaosuri artificiale.

Este doar din miere. Din căpăceala de la albine. Conţine totodată 3% propolis. Are 50 de grade“, spune Iustin Marineac. Gustul acestei pălinci este unicat. „Are un gust dulce, plăcut. Cei care au gustat, iniţial mi-au spus că nu are cum să aibă 50 de grade. Apoi, când am pus alcoolmetrul, s-a demonstrat că avea 50 de grade“, spune Marineac.

La macerat un an întreg

Băutura presupune un proces de fabricare foarte complicat, care ce o transformă într-o delicatesă exclusivistă. Pe lângă alte secrete bine păstrate de apicultor, o parte a ingredientelor se lasă la macerat foarte mult timp. Tocmai de aceea producţia este limitată, dar sută la sută naturală şi cu respectarea întocmai a reţetei vechi.

Este un produs pretenţios. Pentru a ieşi ceea ce trebuie, căpăceala trebuie lăsată cel puţin un an şi jumătate la macerat. Este o băutură cu un gust deosebit şi trebuie respectat tot procedeul întocmai“, spune Iustin Marineac.

Deocamdată palinca din miere nu este comercializată, fiind făcut doar un lot experimental. Apicultorul vrea însă ca în viitorul apropiat să îndeplinească toate condiţiile legale pentru a o vinde, dar şi pentru a o transforma în marcă înregistrată.

„Sunt în discuţii şi cu domnii de la Direcţia Agricolă, şi de la ANAF, pentru a vedea cum pot să o comercializez în condiţiile legii. Cel mai probabil va fi marcă înregistrată, omolagată“, concluzionează Iustin Marineac.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *