Luni începe Postul Paștelui: Ce trebuie să faci în Postul Mare

postul pastelui, stiri, botosaniDupă Lăsata Secului de duminică, luni, 19 februarie, începe Postul Mare sau Postul Pastelui ortodox din 2018.

Creştinii ortodocşi vor trebui să aibă grijă la felul în care se poartă, să facă fapte bune şi să spună rugăciuni pentru a-şi curăţi sufletele înainte de sărbătoarea Pastelui din 2018.

De asemenea, creştinii trebuie să renunţe la alimentele de origine animală.

Postul Pastelui începe pe 19 februarie 2018 şi va dura 40 de zile până pe 8 aprilie, când ortodocşi vor celebra Paştele. Postul Paștelui este cel mai lung ș mai dur dintre toate celelalte posturi importante și va avea loc înainte Învierii Mântuitorului.

POSTUL PASTELUI 2018. Postul Mare amintește despre postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor, înainte de începerea activității Sale mesianice, fiind numit și Paresimi. În primele secole, creștinii obișnuiau să postească numai în Vinerea Patimilor sau doar două zile înainte de Paște.

Există persoane care țin post doar miercurea și vinerea, sau doar în prima și ultima săptămână, mai ales când vine vorba despre Postul Paștelui.

Ce sa nu faci in Postul Pastelui

1. Nu fi lacom. Chiar daca esti mai strangaret de fel si iti este frica de ziua de maine, in Postul Pastelui trebui sa dai dovada de mai multa bunatate si intelegere fata de cei din jur. In Post, ne limpezim mintea pentru lucrarea spirituala, iar pacate precum lacomia ne uratesc sufletul in fata Domnului.

2. Nu consuma carne si alte preparate de la animale si nu bea alcool, in afara de zilele cu dezlegare la vin, in care, evident, poti consuma doar bautura din struguri. Hrana in sine nu este rea, insa trebuie sa ne jertfim in fata Domnului mai ales cand consumam carne din fapturi pe care tot El le-a creat.

3. Nu face parada cu succesele tale. Chiar daca ai o viata abundenta, in Postul Pastelui ostentatia este vazut ca un pacat capital.

4. Nu canta si nu dansa. Postul Pastelui ne aminteste de rastignirea lui Hristos pe cruce, iar chiuitul si petrecerile intr-o astfel de perioada sunt la fel cu veselirea la o inmormantare. Cand mergi la inmormantare, respecti trecerea in nefiinta a celui ingropat si durerea pe care o simt apropiatii.

5. Nu vorbi prea mult. Evita discutiile sterile si logoreea din plictiseala caci acestea te duc cu pasi marunti si siguri la barfa.

6. Nu te uita la televizor daca acolo vei gasi numai indecenta si violenta. In traditia ruseasca, postul ochilor este la fel de important precum cumpatarea in fata meselor imbelsugate.

7. Nu uita sa te rogi si sa mergi la biserica. In Postul Pastelui, Biserica savarseste Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, in zilele de miercuri si vineri.

 Sursa: RomaniaTV.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *