Aproape 9000 de misiuni și 213 persoane salvate din locuinţele cuprinse de flăcări de pompierii botoşăneni, în 2017

interventie pompieri cu autoscara- copil blocat- botosaniAproape 590 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.949 de persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9399 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 26 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 530 incendii, 5.996 intervenţii SMURD și 2.319 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodatădegajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, transport apă, etc.).

like facebookÎn 554 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 29 persoane, dintre care 10 au decedat în urma unor incendii.

 De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

În 2017, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 530 de incendii din care 96 de vegetație uscată, cu 3,5% mai multe decât în anul precedent (512 incendii în 2016).

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile (117 incendii); instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune (98 incendii); foc deschis în spații deschise/închise (60 incendii); acțiune intenționată (35 incendii); sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate (30 incendii); fumat în locuri nepermise (28 incendii); cenușa, jar scântei (28 incendii); alte cauze (trăsnet, scurgeri produse inflamabile, căldură solară – 16 incendii), jocul copiilor cu focul (15 incendii); autoaprindere, defecțiuni tehnice de exploatare (6 incendii).

 213 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.  Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la 46.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la cca. 4.000.000 de lei.

Cele mai multe incendii (85,5%) s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti.

Sursa: comunicat ISU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *