Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Eltrans: Salarii majorate ilegal și tichete acordate necuvenit directorilor

eltrans Un control efectuat de Curtea de Conturi la societatea Eltrans, din subordinea Consiliului Local, a scos la iveală mai multe nereguli. Astfel, inspectorii au constatat că nu s-au respectat obiectivele de politică salarială prin legea anuală a bugetului de stat.

Concret, în anul 2016, societatea a efectuat cheltuieli de natură salarială în sumă totală de 3.782.000 lei, majorate față de nivelul din 2015 și a realizat o creștere procentuală a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu 12% față de nivelul realizat în anul precedent, cu toate că societatea a înregistrat o creștere a productivității muncii de doar 4,02%. Curtea de Conturi susține că în 2016, societatea a majorat cheltuielile de natură salarială cu 219.000 lei, peste nivelul maxim permis.

like facebookCa urmare, majorarea cheltuielilor de natură salarială față de nivelul prevăzut în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat cu sumele reprezentând creșteri ale câștigului mediu brut lunar pe salariat datorate majorării salariului de bază nimim brut pe țară garantat în plată este permisă numai pentru personalul care intră sub incidența acestor reglementări . De asemenea, creșterea procentuală a câștigului mediu brut lunar pe salariat peste indicele de creștere a productivității muncii se prevede, în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2016, cu condiția ca în anul 2015 să nu fie înregistrată o asemenea creștere determinată față de realizările anului 2014”, se precizează în raport.

În anul 2017, societatea comercială a majorat câștigul mediu brut lunar pe salariat cu 11,6%  față de 2016, cu toate că productivitatea muncii a crescut doar cu 5,9%.

Curtea de Conturi a mai descoperit că societatea a acordat directorilor în perioada decembrie 2014-iunie 2017 tichete cadou în sumă totală de 3.600 lei, deși contractele de mandat încheiate nu prevăd posibilitatea acordării acestui drept.

Șefii care au încasat necuvenit tichetele cadou vor trebui să restituite contravaloarea acestora. Curtea de Conturi a dat termen de remediere a deficiențelor constatate data de 31 mai 2018.

3 thoughts on “Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Eltrans: Salarii majorate ilegal și tichete acordate necuvenit directorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *