Directori ai Modern Calor, trimiși în judecată de DNA. Sechestru pe mai multe bunuri imobile

modern calor botosaniProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a șapte persoane, angajați ai Modern Calor și ai firmei Elsaco Electronic, pentru presupuse fapte de corupție. Este vorba de Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botoșani, societate cu capital integral de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul; Denisa Paula Agapie, director economic în cadrul SC Modern Calor SA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Ion Diaconu, la data faptei director tehnic și împuternicit al directorului general al SC Modern Calor SA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Claudiu Mihai Ursache, la data faptei șef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA Botoșani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Cristian Puflea, șef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul SC Modern Calor SA Botoșani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul și Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, a fost trimisă în judecată societatea ELSACO ELECTRONIC SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

like facebook În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoșani) și o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat și de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoșani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță era aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României.

În același context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații Sandu Florin, Diaconu Ion și Agapie Denisia-Paula, deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit și inculpații Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în valoare de 3.295.259 lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoșani, s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Sandu Florin,  Diaconu Ion,  Puflea Cristian, Anghelache Cristian și Butnaru Ovidiu – Dumitru. Aceeași măsură s-a dispus asupra a 6.955 părți sociale reprezentând capitalul total social subscris, integral vărsat, al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoșani și asupra a 75 părți sociale pe care aceeași inculpată le deține în calitate de asociat la o altă firmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză, potrivit DNA Suceava.

 

 

2 thoughts on “Directori ai Modern Calor, trimiși în judecată de DNA. Sechestru pe mai multe bunuri imobile

  1. prejudiciul este din buzunarul cetatenilor botosaneni ce platesc cele mai scumpe serviicii din tara , intreb cele 50 milioane de euro unde sau dus ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *