Focar de pestă porcină în apropierea orașului Darabani. Vezi ce localități se află sub supraveghere!

comitet situatii urgenta pesta porcinaMembrii Comietului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit, miercuri, la Instituţia Prefectului, pentru a adopta planul de măsuri în ceea ce privește combaterea pestei porcine africane, după ce la aproximativ 300 de metri de judeţul nostru a fost confirmat un astfel de focar. Potrivit autorităților locale, localităţile Horodiştea, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş, Slobozia, Cuzlău şi Darabani sunt celemai afectate și se vor afla sub supraveghere de medicii veterinari.

like facebookFocarul este la 300 de metri de granița cu județul Botoșani, foarte aproape de localitatea Darabani. Este un focar care a avut 127 de porci în exploatație, o exploatație nonprofesională. Acest focar implică România prin faptul că zona de protecție și de supraveghere intră pe teritorul României, ca și cum practic noi am fi sub incidența acestui focar datorită acestei apropieri foarte mari de granița României. Impunem anumite măsuri, având în vedere că noi de un an și opt luni ne aflăm în alertă maximă pe pestă porcină africană, nu înseamnă că am făcut rabat la măsurile de restricție și de informare, dar când vorbim de zona de supravgehere, zona de protecție înseamnă alte măsuri și înseamnă o atenție sporită și fortuită pe situația respectivă. În zona Darabani avem două abatoare cu sacrificare porc, unul doar din exploatații profesionale, celălalt profesionale și non-profesionale. Am anunțat toate primăriile implicate pentru că dumnealor trebuie să se întrunească să ia anumite măsuri. Nu cunoaștem foarte multe despre acest focar, pentru că nu avem o comunicare cursivă cu Ucraina, nu fac parte din Comunitatea Europeană, și atunci se mai întrerupt comunicările. Carnea de porc cu pestă porcină africană nu îmbolnăvește omul în schimb provoacă pagube economice foarte mari”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani.

La ora actuală niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale unde sunt localităţi aflate în zona de supraveghere nu au un  spaţiu identificat unde pot fi incinerate animalele dacă apare un focar de pest porcină africană pe teritoriul judeţului Botoşani deşi DSVSA a făcut numeroase solicitări în acest sens.

Urmare a acestei situații, în punctele de trecere a frontierei vor fi intensificate controalele în ceea ce priveşte bagajele călătorilor şi bagajele personale ale şoferilor de camioane în vederea confiscării şi distrugerii tuturor produselor de origine animală. De asemenea, şi poliţiştii vor efectua controale mixte în vederea identificării transporturilor de carne şi produse din carne, dar şi în târguri în vederea identificării şi interzicerii comercializării animalelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *