Război total! Sătenii din Schit Orășeni au depus plângeri penale față de liderii bisericii și față de autoritățile din Botoșani

bataie biserica, oraseni schit, botosani, stiri din botosaniSătenii din localitatea Schit Orășeni, care îl susțin pe preotul caterisit Ioan Ungureanu, au depus, la sfârșitul săptămânii trecute, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție împotriva mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, a prefectului județului Botoșani, Dan Șlincu, a primarului Comunei Cristești, Lucian Borfotină, și a comandanților județeni ai Inspectoratelor de Poliție respectiv de Jandarmerie din Botoșani, în urma scandalului de luna trecută de la biserica monument istoric din localitate.

O plângere similară a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, împotriva vicarului administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, preot Marian Timofte, a inspectorului bisericesc preot Florin Chirilă și a protopopului de Botoșani, preot Lucian Leonte.

Gama de acuzații este largă și cuprinde infracțiuni precum:

  1. constituirea unui grup infracțional organizat (art. 367 NCP),
  2. hărţuire (art. 208 NCP);
  3. loviri și alte violențe (art. 193, alin. 2 NCP);
  4. distrugerea unui monument de patrimoniu cultural (art. 253 alin. 1 şi 3 NCP);
  5. profanarea unui lăcaș de cult (art. 382 NCP);
  6. instigarea publică (art. 368 alin. 2 şi 3 NCP);
  7. tulburarea de posesie (art. 256 NCP);
  8. împiedicarea exercitării libertăţii religioase şi obligarea prin violență la îndeplinirea unui ritual interzis de cultul căruia îi aparţine victima (art. 381 alin. 1,2 şi 3 NCP);
  9. furt (288 NCP)
  10. fapte asimilate faptelor de corupţie (art. 13 din Legea 78/2000).

Din descrierea faptelor pe care sătenii semnatari le reclamă în plângere, rezultă că, în data de 12 noiembrie 2017, un grup de indivizi neidentificați au năvălit în biserica parohială din Schit Orășeni, însoțiți de vicarul administrativ preot Marian Timofte, inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă, protopopul Lucian Leonte, primarul Comunei Cristești, dl. Lucian Borfotină, și asistați la scurtă vreme de efective de jandarmerie și poliție. Indivizii încă neidentificați au întrerupt slujba pe care preotul paroh o săvârșea la acel moment în biserică, au spart ușa monument istoric, lovindu-l pe preotul Ioan Ungureanu, care încerca să împiedice accesul lor în sfânta biserică”, scrie ortodoxinfo.ro.

Potrivit sursei citate, funcționarii bisericești, pretextând că au mandat de la mitropolitul Moldovei și Bucovinei să îl înlocuiască pe preotul Ioan Ungureanu, au procedat la scoaterea afară din Sfântul Altar prin forță și imobilizarea acestuia, după care l-au introdus în Sfântul Altar pe preotul Ovidiu Lăzărescu, adus din satul vecin Draxini. Luând în serios afirmația funcționarilor MMB că execută un ordin al mitropolitului, sătenii l-au cuprins în plângerea penală și pe mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, pentru instigare la fapte de violență, intrare prin efracție, hărțuirea și molestarea credincioșilor, obligarea acestora prin violență să îl pomenească la slujbe etc.

Prefectului i se reproșează implicarea de partea Mitropoliei în acest scandal, în condițiile în care preotul Ioan Ungureanu i-a trimis două memorii în care îi cerea să pună capăt abuzurilor primarului Borfotină.

Citeşte mai mult pe ortodoxinfo.ro

One thought on “Război total! Sătenii din Schit Orășeni au depus plângeri penale față de liderii bisericii și față de autoritățile din Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *