FOTO Un preot din Botoșani a primit un prestigios premiu în Statele Unite

Theodor Damian, ambasador Queens, stiri, botosani, new yorkUn preot din Botoșani a primit, de curând, un prestigios premiu în Statele Unite ale Americii. Este vorba de preotul Theodor Damian, care este și cetățean de onoare al municipiului Botoșani și care a primit „2017 Queens Ambasador award”.

Gala decernării trofeelor a avut loc pe 9 noiembrie și a fost găzduită de La Guardia Plaza Hotel din Queens, în prezența lui Cătălin Radu Dancu, consulul general al României la New York.

Damian este un lider îndrăgit al comunității româno-americane, preot la New York, dar și profesor la Facultatea Metropolitan College of New York.

În articolul din publicația americană ”Times Ledger Newspapers”, ziaristul Tequila Minsky conturează portretul teologului Theodor Damian care ”ajută românii să găsească Queens-ul”. Acest articol sintetizează activitatea complexă a părintelui  Theodor Damian.

El era deja un intelectual teolog când a venit în Statele Unite din România, în 1988. Primise bursă de la Biserica Presbiteriană pentru un masterat la Seminarul Teologic de la Princeton pe care l-a terminat în 1990 și a obținut un doctorat, PhD, la Universitatea Fordham în 1993. Timp de o viață, Damian a fost un teolog, an academic, un educator și un constructor al comunității.  El a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, cu biserica ortodoxă  „St. Peter and Paul” din Astoria. Încă de la înființare, biserica din Astoria a devenit un centru al vieții comunității române.  Serviciul a fost și este ținut în limba română… Au loc programe sociale și culturale”, a scirs acesta.

like facebookDamian a spus că evenimentele din fiecare duminică au devenit un fel de  „mica Românie” în care oamenii practică valorile românești și moștenirea din țara natală, consolidând identitatea etnică, fapt ce duce la stabilitate interioară, la pace și bucurie.

Theodor Damian, ambasador Queens, stiri, botosani, new yorkCând ai asta, devii un cetățean mai productiv în societatea în care ai ales să trăiești”, a spus preotul.

Timp de aproape 25 de ani, Damian a fost mijlocitor în ajutorarea imigranților români de a face din Queens propria lor casă pentru aceia care sunt deja aici și pentru cei care continuă să vină din România.

De asemenea, el a inițiat, anual,  conferințe teologice, ecumenice, interdisciplinare la care invită preoți și profesori din toate sferele culturii și care, împreună, își împărtășesc ideile și experiența.

În 1993, Damian a fondat și continuă să prezideze Societatea Literară  <Cenaclul M. Eminescu > unde au loc lansări de cărți, discuții la masă rotundă despre viața literară contemporană din România și din diaspora.

Publicația  <Lumină Lină, Gracious Light>, apărută, inițial, săptămânal, devenită din 1996 trimestrială, este o prezentare a spiritualității și culturii, cu studii academice, articole despre literatură, prezentări de evenimente comunitare și multe altele.

Damian, de asemenea, a fondat și este director al altor două publicații academice: <Symposium > and <Romanian Medievalia >, cu articole de la Congresele de Studii Medievale. Prin aceste publicații, intelectualii sunt stimulați să prezinte ceea ce au descoperit, să împărtășească valori și să facă legături academice.

În 1992, el a început să predea filosofie și etică la Metropolitan College of New York (atunci College for Human Services – Colegiul pentru Servicii Umane). Un an mai târziu, a fost instituit ca profesor cu normă întreagă (full time) și el continuă  să-i învețe pe studenți și să instruiască profesori adjuncți în folosirea sistemului unic de predare dezvoltat de fondatorul colegiului, Audrey Cohen”.       Aceste informații, chiar succinte cum sunt,  schițează  imensa muncă intelectuală a preotului profesor Theodor Damian, muncă pusă în serviciul comunității române și americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *