Ziua Mondială SIDA, marcată la Botoșani. Președintele Asociației Tereza: Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte

sidaAsociaţia Tereza Botosani in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica Botosani și Crucea Rosie implementează la nivelul judeţului Botosani Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV.

like facebookCampania se deruleaza în școlile din județ, cu teme legate de prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor, însă este și o campanie stradală, piețe și pietonale, care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV.

Anul acesta campania își propune conștientizarea comunității privind riscul transmiterii HIV. Mesajele campaniei din anul acesta se concretizează pe promovarea testării HIV, ca mijloc principal de prevenire și control al infecției cu HIV. Informăm publicul larg de importanța testării și ce presupune testarea pentru HIV în România. Testarea HIV este gratuită, dacă se solicită un test HIV la Direcția de Sănătate Publică, iar o noutate este apariția pe piața românească a autotestului HIV, care poate fi făcut și acasă. Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte, de peste 40 de ani, ceea ce presupune că calea de transmitere nu mai este cea pe care o știm noi, intraspitalicească, ci consumul de droguri și relațiile sexuale neprotejate , a declarat Carmen Alexa, președintele Asociației Tereza Botoșani.

Acesta susține că una din problemele cu care se confruntă persoanele seropozitive la aceasta dată este integrarea în câmpul muncii.

”Anul acesta am avut cereri în căutarea unui loc de muncă din partea din partea tinerilor seropozitivi. Deocamdată nu a fost niciunul angajat. S-au depus dosare la AJOFM și rămâne să vedem ce va fi. avem și tuneri care lucrează, dar trebuie să fiu corectă și să spun că acolo nu se cunoaște statutul lor medical”, a precizat președintele Asociației Tereza.

 

 

 

 

One thought on “Ziua Mondială SIDA, marcată la Botoșani. Președintele Asociației Tereza: Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *