Zeci de construcții ridicate ilegal în municipiul Botoșani. Ce au constatat polițiștii locali în urma unor controale

 

case in constructiiPeste 90 de obiective au fost verificate, de la începutul anului și până în prezent, de polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal pentru a vedea dacă este respectată disciplina în construcție pe raza municipiului Botoșani.  În urma controlului s-a constatat că zeci de botoșăneni și-au ridicat diferite construcții ilegal.

Un număr de 73 de obiective au fost executate fără autorizație de construire, respectiv locuințe, anexe gospodărești, împrejmuiri terenuri, spații de producție/prestări servicii, recompartimentări interioare și extinderi apartamente, șarpante, termoizolații la fațadele blocurilor, locuințe si spații prestări servicii realizate  în extravilanul municipiului Botoșani.

like facebookDe asemenea, un număr de 9 obiective au fost executate cu nerespectarea autorizației de construire. Din obiectivele controlate, doar un număr de 12 respectă pevederile Autorizațiilor  de Construire eliberate  de Primăria municipiului Botoșani.

La obiectivele  executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației  s-au aplicat sancțiuni contravenționale  în cuantum total de  206.500 lei și s-au  dispus următoarele măsuri,  după caz: oprirea  lucrărilor, intrare în legalitate prin obținerea autorizației de construire  sau dezafectarea lucrărilor realizate ilegal.

Întrucât în extravilanul municipiului Botoșani se pot executa doar anexe ale exploatațiilor agricole, măsura stabilită prin procesele verbale de constatare și sancționare a contravențiilor este dezafectarea locuințelor  ilegal realizate, nu de intrare în legalitate prin obținerea autorizației de construire”, se precizează într-un comunicat al Poliției Locale.

Pentru sustragerea de la efectuarea controlului prin neprezentarea documentelor și a actelor solicitate de organul de control, au fost aplicate 3 sancțiuni în cuantum de 3.000 lei fiecare.

Reprezentanții Poliției Locale atrag atenția că începând cu data de 1 iulie 2017 cuantumul contravenților prevăzut de art.26, din Legea  nr.50/1991 republicată este între 1.000 lei și 100.000 lei pentru executarea  sau desființarea  totală ori parțială  fără autorizație de construire a lucrărilor  de către investitor și executant  și între  50.000 lei și 100.000 lei  pentru executarea   sau desființarea lucrărilor cu nerespectarea autorizației de construire și a prevederilor  proiectului tehnic.

Având în vedere cuantumul mare al amenzilor pentru nerespectarea autorizației de construire și a  prevederilor proiectului tehnic, respectiv minimul amenzii este de 50.000 lei, atragem atenția investitorilor și executanților ca, la execuția lucrărilor de construire să respecte întocmai  autorizația de construire  și  prevederile proiectului tehnic. Precizăm că, potrivit art.26 alin.1 lit.f) din Legea nr.50/1991 republicată „împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor și a actelor solicitate” constituie contravenție și se sancționează  cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei. În continuare, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal vor desfășura acțiuni de control pe zone, pentru identificarea lucrărilor la obiectivele care nu respectă autorizația de construire și  prevederile proiectului tehnic”, se mai precizează în comunicat.

De la începutul anului 2017, în cadrul serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au fost primite și instrumentate un număr de 402 reclamații și sesizări privind execuția lucrărilor de construire locuințe.

 

One thought on “Zeci de construcții ridicate ilegal în municipiul Botoșani. Ce au constatat polițiștii locali în urma unor controale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *