Scandal de la majorarea prețului la apă. Consilier județean: Se pune presiune pe Consiliul Județean față de conflictul de la Nova Apaserv

consiliu judeteanPropunerea de majorare a prețului la apă și canalizare de către societatea Nova Apaserv a iscat nemulțumiri în rândul aleșilor locali. Consilierii PNL nici nu au vrut să audă de această solicitare, iar câțiva consilieri PSD s-au abținut de la vot, pentru ca reprezentanții Nova Apaserv să vină cu noi argumente prividn această solicitare și să prezinte informații suplimentare vizavi de salariile încasate în societate.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Județean, prețul la apă ar urma să crească de la 3,56 lei mc fără TVA la 3,71 lei mc fără TVA și 4,04 lei mc cu TVA. Pentru canalizare , tariful actual este de 2,59 lei mc și ar urma să crească la 3,31 lei mc cu TVA.

Directorul Nova Apaserv, Albert Tanasă, a motivat această solicitare de modificare a prețurilor prin creșterea prețului la energia electrică și gaz și creșterea cheltuielilor cu salarizarea. Tanasă a ținut să precizeze  că societatea se autofinanțează și nu primește subvenții și că, mai mult, în cadrul unității este deschis și un conflict de muncă, angajații solicitând o majorare salarială și tichete de masă.

like facebookÎn cadrul societății este declanșat un conflict colectiv de muncă, care are la bază faptul că din 2015 nu au mai fost în cadrul societății creșteri salariale. Suntem un operator care funcționăm după niște principii economice și ne autofinanțăm. Nu primi subvenții, Suntem o societate comercială care din 2015 și până în prezent, ne-am înregistrat cu un profit. La ora actuală aceste revendicări salariale au putut fi rezolvate, dar ne-am izbit de Ordonanța 26, care nu ne dă posibilitatea de efectua aceste majorări, chiar dacă societatea și-ar permite la ora actuală să acorde o creștere de 5-6%. Noul tarif va crește cu 15 bani. (…) 3% din procentul de 5,4%, va reprezenta o posibilitate de deblocare a actualului conflict de muncă. Azi am avut o ședință de CA, iar sindicatul a fost de acord cu deblocarea acestui colectiv de muncă, cu încetarea oricărei forme de protest, pentru că am primit notificarea pentru grevă de avertisment pentru săptămâna viitoare”, a spus Albert Tanasă, care le-a adus la cunoștință consilierilor că prin ajustarea tarifului la apă, s-ar putea acorda salariaților măcar tichetele de masă, urmând ca creșterea salarială să fie analizată la începutul anului 2018.

Consilierul județean Radu Anton a avut o poziție vehementă și a acuzat faptul că dorește majorarea prețului la apă pentru a mări salariile angajaților din societate și a criticat faptul că salariații de la Nova Apaserv încă mai primesc apă fără să o plătească.

Salariile de acolo au o pondere de 54% în prețul la apă. Se mențin acele cote de apă gratuite care se acordă lucrătorilor de la Nova Apaserv. Asta chiar nu am înțeles, pentru că în alte domenii s-a renunțat la acest sistem. Asta ar însemna ca și medicul de la Spitalul Județean să plece acasă cu medicamente, instrumentar medical și să își ia și bolnavii acasă să îi ducă, polițistul să-și ia armamentul și poate și hoții să-i ducă acasă. E un sistem pe care nu-l gândim corect. Toate aceste facilități se păstrează, dar nu am găsit nicăieri analize și o măsură luată privind creșterea calității acestui serviciu public”, a spus Anton.

Și consilierul județean Gheorghe Sorescu a intervenit și a spus că se încearcă să se pună presiune pe membrii Consiliului Județean față de un conflict pe care societatea îl are cu angajații.

Cred că puteți să rezolvați acest conflict în interior în bugetul de salarii pe care îl aveți, care trebuie gesionat mai bine. Am sentimentul că se pune presiune pe Consiliul Județean față de conflictul pe care îl aveți. Aveți resurse să îl gestionați în cadrul actualului fond de salarii”, a menționat Sorescu.

Și un consilier PSD a avut o poziție tranșantă. Acesta a spus că nu este normal să fie crescute birurile către populație pentru a umfla salariile directorilor din societate.

Proiectul nu a fost promovat.

 

 

One thought on “Scandal de la majorarea prețului la apă. Consilier județean: Se pune presiune pe Consiliul Județean față de conflictul de la Nova Apaserv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *