Salariul minim pe economie crește de la 1 ianuarie 2018. La fel și punctul de pensie

bani-multiSalariul minim şi punctul de pensie cresc de la 1 ianuarie. Pensia minimă va fi şi ea majorată. Responsabilii au anunţat că pregătesc reducerea impozitelor pentru profesiile liberale, dar şi pentru veniturile din chirii, activităţi agricole sau dobânzi. Însă, peste 450 de mii de firme din România au primit vestea proastă că de la începutul anului viitor, vor plăti un impozit de 1 la sută din cifra de afaceri, indiferent dacă au sau nu, profit.

like facebookCreşterea punctului de pensie cu 100 de lei, dar şi a salariului minim brut, a fost anunţată de ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu: “Salariul minim brut pe țară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Calculele arată de fapt că, în loc de o creştere a netului la 1133 de la 1065 cât este acum, promisă în programul de guvernare de la 1 ianuarie, oamenii care au salariul minim vor primi de fapt doar 47 de lei.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: ”Creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018.

Mamele care iau indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului primesc de la anul 17 lei în plus pe luna. O sumă care nu ajunge nici pentru un pachet de scutece.

Anunţurile au continuat cu reducerea masivă a contribuţiilor pentru veniturile din activităţi independente. Medicii, avocaţii, notarii, jurnaliştii, artiştii şi alte profesii liberale vor plăti la sănătate şi pensii doar cât pentru salariul minim pe economie, potrivit propunerilor Guvernului.

Firmele în schimb, au primit o veste proastă: peste 450 de mii de companii, care au cifra de afaceri sub un milion de euro, vor plăti 1% impozit pe toate facturile care trec prin firma şi nu pe profit cum este în prezent. S-au mai anunţat şi măsuri pentru combaterea evaziunii.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: “Agenţii economici nu vor mai putea fi cercetaţi penal în cazul unei fraude pe lanţul de TVA decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. În prezent, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni. Multinaţionalele care evitau până acum plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru. Vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale.

La fel că la cei care sunt prinşi că fură lemne şi evazionistilor li se vor confisca maşinile, camioanele, vapoarele, avioanele sau trenurile prin intermediul cărora transporta alcool, tutun sau combustibili.

Sursa> Stirile ProTv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *