Răzvan Rotaru: „Predare în limba maternă pentru românii din Ucraina”

deputat Razvan Rotaru- PSD- BotosaniÎn urma demersurilor pe care le-a făcut Guvernul și Parlamentul României în ultimile zile cu privire la situația din Ucraina, s-a convenit ca limba română să se predea în ordine descrescătoare în comunitățile de români de la învățământul primar către formele superioare.

În momentul de față, reprezentanții celor două state continuă negocierile pentru stabilirea exactă a procentelor de predare la fiecare nivel de școlarizare. În acest sens, Ministrul Educației din România, Liviu Pop a fost în Ucraina pentru a discuta în detaliu cu omologul din Ucraina, Lilia Grinevich.

like facebookSpre deosebire de președintele Iohannis care a întrerupt orice dialog cu autoritățile ucrainene, abandonându-i astfel pe românii din Ucraina, Guvernul și Parlamentul a continuat negocierile și a obținut predarea în limba maternă pentru comunitățile de români din această țară. În primul rând în calitate de român și apoi ca membru în Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților am considerat că este obligația mea să apăr drepturile comunității de români din Ucraina. Așadar, după ce am cerut denunțarea de către țara noastră a acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană dacă nu se revine asupra legii educație din Ucraina, am solicitat europarlamentarilor social-democrați de la Bruxelles să intervină la nivelul forurilor europene pentru respectarea drepturilor etnicilor români din această țară”, a declarat Răzvan Rotaru.

Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, eurodeputatul PSD Emilian Pavel și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a instituțiilor europene cu privire la abuzurile împotriva minorităților din Ucraina pentru restrângerea până la desființare a învățământului de stat în limbile minorităților naționale.

Eu cred în primul rând că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze cu rapiditate și consistență față de astfel de derapaje. Cetățenii ucraineni de origine română, bulgară, poloneză, maghiară, sau chiar rusă, și orice minoritate în general, trebuie protejați împotriva oricărei încercări de omogenizare forțată. Ucraina nu va deveni o țară mai unită dacă își persecută proprii cetățeni! Ucraina nu va deveni o țară modernă impunând practici din alte epoci și regimuri. De asemenea, dacă Ucraina, așa cum pretinde, are aspirații europene, trebui să transmitem acestei țări, în modul cel mai hotărât, că noua lege a educației nu are ce căuta în Europa și nu putea fi promovată de o țară prietenă a Uniunii Europene. Din aceste motive, am cerut în plen sancționarea Ucrainei de către Parlamentul European și protejarea românilor care trăiesc acolo”, se arată în declarația politică susținută de Emilian Pavel.

One thought on “Răzvan Rotaru: „Predare în limba maternă pentru românii din Ucraina”

  1. Extraordinar, mai Rotarule! CE MINUNI AI FACUT TU!
    Daca nu stii, afla ca noua lege a educatiei isi urmeaza cursul; se afla pe masa presedintelui Porosenko pentru promulgare. Singurul impediment care il impiedica pe Porosenko sa o semneze este raspunsul Comisiei de la Venetia.
    Aceasta lege, tradusa in engleza, a fost trimisa de Guvernul ucrainean la aceasta comisie pentru a obtine un punct de vedere. Asa ca nu te mai burica ca ai facut si ai dres, fiindca totul este la fel ca acum o luna de zile. Si daca Comisia de la Venetia le va raspunde ucrainenilor ca totul este OK, legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. In acest caz, poti sa ne justifici sustinerile dumitale? In al doilea rind, te-ai trezit tirziu pentru ca ucrainenii de circa 2-3 ani aplica o politica de restringere a scolilor cu predare in lb. romana si in lb. rusa. Cum? Punindu-i pe parintii copiilor de etnie romana sa semneze ca este necesar ca odraslele lor sa invete in lb/. ucraineana pentru a reusi sa ocupe
    o slujba .Si la toate locurile de munca din Ucraina se cere sa cunosti foarte bine ucraineana . Mai exista inca ceva foarte important: din ce in ce mai multi romani care, aparent fac mare tapaj pentru lb. romana, chiar in familiile lor se vorbeste curent lb. ucraineana( in casa), astfel ca multi copii de romani nu mai cunosc limba materna. Imi pare rau de tine, dar nu cunosti deloc situatia concreta din Ucraina, insa te trezesti vorbind prin ziare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *