Colegiul Național ”Mihai Eminescu” implicat într-un proiect european

Colegiul National Mihai Eminescu Botosani (2)Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) a coordonat proiectul interdisciplinar „Sound in the Silence”. Ca în fiecare an, profesori și tineri din patru țări s-au întâlnit într-unul dintre locurile Europei marcate de istoria secolului al XX-lea. Ediția a cincea de anul acesta a proiectului organizat în colaborare cu asociația MOTTE din Hamburg a avut loc la Locul de Avertizare și Memorie Ravensbrück, în perioada 22 septembrie-01 octombrie 2017.

like facebookSound in the Silence” este un proiect educațional interdisciplinar, al cărui scop principal constă în familiarizarea elevilor de liceu cu aspectele dificile din trecutul european într-un mod care să corespundă sensibilității lor emoționale. Participanții, sub îndrumarea artiștilor și a educatorilor, au vizitat locurile memoriei, în care au făcut cunoștință cu anumite teme alese din istoria totalitarismelor în Europa Centrală și de Est. Spectacolul pregătit la încheierea proiectului a împreunat diferite genuri de artă. Impresiile și sentimentele legate de vizitarea locurilor memoriei și-au găsit expresia în mesajul artistic.

Profesorii selectați în cadrul recrutării au format grupuri de câte șapte elevi. Elevii și profesorii au avut ocazia să petreacă opt zile la Memorialul de la Ravensbrück, să facă cunoștință cu istoria lui și să creeze un spectacol, ce va fi imortalizat într-un film documentar.  Tema principală a ediției de anul acesta a fost arta lagărului, manifestările și rolul pe care le-a jucat.

Prima ediție a „Sound in the Silence” a avut loc pe terenul fostului lagăr de concentrare Neuengamme, a  doua la Borno Sulinowo, a treia în Gdansk și împrejurimi. Motivul principal al celei de-a patra ediții, organizată în anul 2016, au fost diferitele forme de rezistență și opunere.

În acest an, 28 de elevi din Hamburg, Budapesta, Varşovia şi Botoșani au lucrat împreună timp de nouă zile, încercând, alături de patru artiști, să dea expresie sentimentelor lor legate de aspecte sensibile ale istoriei secolului al XX-lea. În data de 30 septembrie 2017 a avut loc spectacolul final.

Școlile participante din acest an sunt: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoșani (coordonator: Prof. Ciobanu Loredana); Fazekas Mihály Gimnázium din Budapesta, Ungaria; Irena Sendler Schule din Hamburg, Germania; Klementyna Hoffmanowa Highschool din  Varșovia, Polonia.

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate este o acțiune internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și diseminarea cunoștințelor pe tema istoriei Europei secolului al XX-lea și a modurilor ei de comemorare luându-se în vedere în special perioadele de dictatură, războaie și rezistență socială împotriva subjugării. Membrii rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România, iar în organismele ei consultative sunt prezenți, pe lângă aceștia, reprezentanți ai Austriei, Cehiei și Letoniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *