Sindicaliștii din BNS derulează campania ”NU experimentelor sociale pe români”

bns-blocul-national-sindical-siglaLiderii Blocului Naţional Sindical (BNS) critică dur intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, afirmând că ”guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români” şi anunţă lansarea campaniei ”NU experimentelor sociale pe români”, cerând cât mai multor persoane să semneze petiţia.
Intenţia Guvernului României de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, este una care dovedeşte felul în care guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume.

”Prin urmare, considerăm această decizie a actualului guvern de a transfera integral în sarcina salariaților responsabilitatea finanțării sistemului de pensii și asigurări de sănătate – ca fiind o măsură incoerentă, hazardată şi total defavorizantă față de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanţii: poporul român. Ca urmare a acestei intenții declarate, Blocul Național Sindical inițiază Campania socială ”NU Experimentelor Sociale pe Români!” ce dorește să atragă atenția asupra felului în care românii sunt subiecți pentru acest experiment ilogic, ce are consecințe foarte grave – și să stopeze ca România să devină unica țară din lume în care contribuțiile sociale sunt aruncate doar pe umerii angajaților”, se precizează într-un comunicat al BNS.

like facebookCampania durează 30 de zile şi se adresează tuturor românilor, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, indiferent dacă aceştia sunt sau nu membri de sindicat, indiferent dacă sunt angajaţi, şomeri, elevi, studenţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

În textul petiţiei, BNS afirmă că, la nivel mondial, din 119 ţări care au în implementare un sistem de protecţie socială şi a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului.
Potrivit sindicaliştilor, acest transfer al responsabilităţii finanţării sistemelor de securitate socială către angajat înseamnă, de fapt, că toate riscurile demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate vor fi transferate către salariat.
De asemenea, măsura încalcă flagrant convenţii internaţionale ratificate de România cu privire la sistemele de securitate socială, recomandări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii sau directive europene.
În plus, rămân fără finanţare asigurările de şomaj, asigurările în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, garantarea creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale şi indemnizaţii şi dispar contribuţiile pentru condiţiile de muncă deosebite sau speciale.

 

One thought on “Sindicaliștii din BNS derulează campania ”NU experimentelor sociale pe români”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *