Hotărârea privind stabilirea salariilor de bază din Primăria Botoșani, considerată ilegală de Instituția Prefectului. Consilierii locali, chemați în ședință de îndată

cosmin andrei si mihai tincu consiliul localConsilierii locali au fost convocați în ședință de îndată pe 11 august , pentru a da un nou vot asupra proiectului de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază din Primăria Botoșani. Instituția Prefectului a cerut reprezentanților municipalității să reanalizeze, în vederea modificării, unor articole din hotărâre care încalcă prevederile legale.

like facebookAstfel, susține Instituția Prefectului, în hotărâre s-a stipulat faptul că ”consiliul local aprobă coeficientii care  stau la baza determinării salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul  familiei ocupaţioniale <administraţie>”, formulare care contravine prevederilor legale care stipulează faptul că pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, însă nu consilierii sunt cei care stabilesc și coeficienții.

În aceeași hotărâre se spune că în cazul modificării salariului minim brut pe ţară garantat în plată, salariile de bază  se vor stabili prin dispoziţia primarului, timp ce în lege se stipulează faptul că salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local și, ca urmare o astfel de reglementare conduce la instituirea, în sarcina primarului a unor prerogative care nu i-au fost conferite de lege.

Solicităm modificarea Hotărârii nr. 167 din 31 iulie 2017 aceasta fiind emisă cu încălcarea prevederilor legale, în caz contrar suntem nevoiţi să atacăm acest act administrativ la instanţa de contencios-administrativ”, se arată în adresa Instituției Prefectului.

Și Hotărârea de Consiliu Local privind stabilirea indemnizației consilierilor locali a fost întoarsă de la Prefectură și va trebui repusă spre aprobare. În hotărârea respectivă nu s-a specificat clar cum este calculată indemnizația aleșilor, iar acest lucru a fost semnalat în ședința trecută de viceprimarul Cosmin Andrei.

S-a convocat o nouă ședință de Consiliu Local din cauza aprobării coeficienților, coeficienți aferenți salariilor aprobate. Prevederea corectă ar fi fost să aprobăm doar salariile fără coeficienți, care dau posibilitatea modificării salariilor prin dispoziție de primar în urma măririi salariului minim pe economie. În noua hotărâre este aceeași grilă, dar fără coeficienți, coeficienți care sunt calculați raportat la salariul minim pe economie actual în plată, 1450 lei, dar dacă acest salariu s-ar fi mărit creșteau automat și salariile în urma unei dispoziții de primar. Ori prefectura spune că cei care trebuie să aprobe salariile sunt membrii Consiliului Local, nu primarul. Și hotărârea privind stabilirea indemnizației consilierilor locali s-a întors pentru că nu a fost corectă”, a afirmat viceprimarul Cosmin Andrei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *