Senatorul PNL Costel Șoptică solicită urgentarea rezolvării litigiilor privind restituirea pădurilor din Botoşani

Costel SopticaPreședintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică, consideră că Guvernul actual trebuie să întreprindă acțiuni concrete pentru stoparea defrișărilor pădurilor românești, dar și să accelereze rezolvarea litigiilor referitoare la restituirea pădurilor din Botoşani. În acest sens, parlamentarul liberal s-a adresat oficial ministrului Apelor și Pădurilor, căruia i-a expus situația ingrată în care se află țara noastră pe subiectul expus.

Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA a fost obligată în ultimii ani, prin lege, să despăgubească proprietarii sau moştenitorii acestora cu aproape un milion de hectare de pădure. Majoritatea litigiilor şi problemelor aferente acestora s-au produs din cauza aplicării Legii 247/2005, prin care statul a fost constrâns să retrocedeze suprafeţe importante de pădure, chiar şi în lipsa unor delimitări clare a suprafeţelor unde ar fi trebuit să existe fondul forestier aferent”, a subliniat Costel Șoptică, în interpelarea trimisă conducerii MAP.

În finalul documentului, senatorul botoșănean a solicitat răspuns la următoarele chestiuni: „1. Ce suprafaţă de pădure a fost retrocedată după 1990 în România, şi punctual în judeţul Botoşani?; 2. Câte solicitări ale proprietarilor şi foştilor proprietari sunt actualmente pe rolul instanţelor de judecată, atât în România, cât şi în Botoşani, şi câte dintre ele s-au dovedit a fi false?; 3. Ce suprafaţă mai deţine în prezent statul român din fondul forestier naţional, la nivel naţional şi în judeţul Botoşani?”.

„Am inițiat această interpelare la cererea multor cetățeni din județul Botoșani, proprietari de păduri, care nu își pot rezolva problemele legate de retrocedări. Consider că guvernul trebuie să rezolve cu celeritate situația prezentată, deoarece diminuarea jafului incredibil al pădurilor noastre trebuie dublată și de finalizarea proceselor de retrocedare”, a concluzionat senatorul PNL Costel Șoptică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *