Noi tehnici de recuperare medicală implementate de specialişti şi la Botoşani

alexandra amitroaie2Fiziokinetoterapeutul Alexandra Amitroae de la centrul de recuperare WorkTape Medical din Botoșani activează de un an de zile cu succes. Experiența și-a dobândit-o pe parcursul facultății în cadrul stagiilor de practică din spitale și centre private, iar mai apoi prin voluntariat.

Ultimile două cursuri absolvite vizează tehnici noi de recuperare apărute în România, însă folosite cu succes de ani de zile în străinătate. Specialistul ne-a acordat un interviu în care a explicat aceste tehnici.
Ultimul curs de specializare absolvit este Trigger Points Therapy. Ce afecţiuni pot fi tratate cu această terapie?
-Punctele Triger sunt nişte puncte dureroase în muşchi, asemănătoare unor noduli şi trebuie dezactivate. Durerea poate să iradieze, spre exemplu un punct Triger pe trapezul superior poate iradia durarea până în cot sau poate produce migrene. De obicei migrenele provocate de aceste puncte nu trec cu tratament medicamentos.
– Este o tehnică nouă?
-Este o tehnică mai nouă România, dar apărută de foarte mult timp în alte ţări. Acum specialiştii au început să aplice, în general fiziokinetoterapeuţii.Trebuie explicat pacientului ce tehnică îi aplici pentru că el se poate aştepta la un masaj relaxant şi acesta este puţin dureros, la început.
-Care sunt cele mai întâlnite astfel de punte?
– În zona cervicală şi în zona omoplaţilor. Terapia constă într-o combinaţie de masaj şi după 2-3 şedinţe durerea dispare. Ca număr de şedinţe terapia variază şi de pacient. Unele dureri pot fi atât de puternice, încât sunt afectate membrele şi scade forţa musculară.
– De la ce apar aceste puncte dureroase?
-În general de la postură şi sedentarism şi nu este o regulă de vârstă, avem şi pacienţi foarte tineri care dezvoltă astfel de puncte. Pacienţii beneficiază de o evaloarea iniţială în care se stabilieşte dacă este vorba despre o durere provocată de astfel de puncte sau de altceva. De cele multe ori se prezintă cu un diagnostic de la medic. Am avut cazuri în care se credea că suferă de hernie când de fapt era un astfel de punct triger. Noi le atragem atenţia pacienţilor că dacă se continuă acelaşi stil de viaţă ca înainte, astfel de puncte pot apărea din nou. Din această cauză noi recomandăm şi o terapie de întreţinere, după cea de tratament.
– În cazul în care pacientul nu a trecut pe la un medic. Se poate face în cadrul clinicii o evaluare?
-Desigur, înainte de orice terapie se face o evaluare de specilitate, în cadrul clinicii avem un medic specialist. Trebuie să ne asigurăm că nu există spre exemplu tije metalice introduse în urma unor intervenţii chirurgicale sau că nu suferă de unele afecţiuni la care este contraindicată terapia cu ultrasunete sau laser.
-O altă tehnică în care v-aţi specilizat este bandajarea neuromusculară. Când se poate folosi o asemenea tehnică?
– Este o tehnică nouă apărută în România. Practic prin bandajare se vascularizează mult mai bine zona afectată. Dacă se aduce un aport mult mai mare de sânge se regenerează ţesutul mult mai repede. În acelaşi timp relaxează muscultura. Se foloseşte mai mult la sportivi, avem şi cazuri venite de la clubul de fotbal FC Botoşani. Banda se ţine în jur de cinci zile şi se poate reaplica. Este minim invazivă şi nu are contraindicaţii. Se poate aplica la o gamă largă de afecţiuni, de la fracturi până la întinderi musculare. Noi le explicăm că nu este suficientă doar banda ci trebuie completată cu kinetoterapie sau fizioterapie.
– Care sunt cele mai uzuale afecţiuni cu care se prezintă pacienţii la clinica la care activaţi?
– La copii scolioze şi cifoze, foarte des întâlnite. Nu este o cauză anume, pot fi genetice, dar şi din cauza posturii în banca şcolară şi a ghiozdanului. În cazul adulţilor cele mai dese afecţiuni sunt herniile, cervicale şi lombare cu iradiere. În cadrul recuperării medicale contează mult şi ce face pacientul după ce iese de la noi. Ce meserie are, dacă face aceleaşi activităţi care au dus la apariţia afecţiunii este mai greu de vindecat. Noi avem programe de întreținere la centrul nostru și o parte din ei optează pentru această opțiunea deoarece acasă nu prea fac și nici nu sunt supravegheați pentru realizarea corectă a exercițiilor medicale.
alexandra amitroaie1– La persoanele în vârstă care ar fi afecţiunile cele mai întâlnite?
– Avem cazuri de accidente vasculare şi uneori ne deplasăm şi la domiciliu având în vedere starea pacienţilor. Este o recuperare care necesită răbdare şi cel mai grav este că nu se apelează la recuperare imediat după producerea accidentului vascular.
– Unii pacienţi spun că după prima şedinţă de recuperare durerea este răscolită. Ce reprezintă?
– Fizioterapia acţionează şi este posibil să se resimtă mai tare durerea, dar de obicei trece după o zi, două. Ulterior toţi pacienții spun că se simt mai bine.
– Cum de aţi ajuns să specilizaţi în recuperare medicală?
-Cand mi-am ales această meserie nu m-am gândit că o să iubesc atât de mult ceea ce fac acum. Sunt foarte mulțumită atunci când pacienții pleacă din cabinet zâmbitori și mult mai bine decât au fost la început. „Recuperare medicală bine făcută” este sloganul centrului de recuperare WorkTape Medical, iar tot colectivul se implică în realizarea acestuia.
Vara aceasta clinica Work Tape Medical sărbătoreşte un an de la înființare și are foarte multe oferte și proiecte pe pagina de facebook www.facebook.com/WorkTapeMedical
Programările se pot face online la www.worktape.ro sau la numărul de telefon 0758 959 677.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *