Gata cu lucrările haotice la rețelele edilitare! Regulament aspru pentru firmele care nu refac străzile după intervenții

avarie Nova Apaserv pe strada Primaverii - BotosaniMăsuri dure impuse printr-un nou regulament firmelor care vor avea lucrări de intervenție la rețelele edilitare în municipiul Botoșani. Acestea nu vor mai avea voie să lase pământul rezultat din săpătură pe asfalt și, în plus, vor plăti o taxă de ocupare a locului public. Consilierii locali au aprobat în ședința de joi Regulamentul pentru eliberarea vizelor de intervenție la rețelele edilitare. Este vorba atât de avariile apărute lșa rețelele edilitare, cât și de investițiile care se vor face pe viitor la apă-canal, gaz, electricitate, rețele de relefonie mobiă și internet. Decizia modificării regulamentului a fost luată ca urmare a trenării mai multor lucrări apărute pe șoselele din municipiu.

like facebookA fost elaborat un nou regulament, pentriu că cel de dinainte era mic, sumar și incomplet. Era un pseudo-regulament. Esența acestui nou regulament este ca lucrările să se facă mai repede și calitativ . În momentul în care se va face o investiție iar pe o anumită lungime se va trage o nouă conductă, fie ea de gaz, apă sau canal, pământul rezultat din sepătură se va încărca în camioane sau, în ipoteza în care se va depozita pe asfalt, depozitare se va face pe o foloie de plastic pentru a nu murdări asfaltul și stocarea pe asfalt va fi tremporară: maxim o zi-două. Dacă într-o zi-două nu reușesc să termine lucrarea, acel pământ de pe folie va trebuie încărcat în camioane și dus. Căutăm să nu mai avem pământ pe asfalt, mizerie. De asemenea, a fost instituită o taxă de ocupare loc public. În momentul în care se sapă un șanț, atât suprafața de teren ocupată cu pământul din săpătură, cât și suprafața șanțului se face un calcul și se plătește o taxă de ocupare loc public”, a afirmat viceprimarul municipiului Botoșani, Marian Murariu.

Această taxă nu era plătită în cazul anumitor societăți, susține viceprimarul, ea a fost plătită de fostul EON, dar nu și de Nova Apaserv sau  Modern Calor, care de acum înainte vor plăti taxa de ocupare loc public.

Murariu mai spune că rolul acestei taxe este de a determina firmele să termine cât mai repede lucrarea, taxa fiind de 2 lei mp pe zi.

Nu este mare, dar dacă întinzi lucrarea pe doi ani, așa cum avem în spatele de la Casa Cărți o lucrare care trenează de trei ani, în momentul acela taxa devine uriașă. Dacă faci lucrarea repede, în două-trei săptămâni, suma nu este semnificativă. În acest fel, nu vom mai avea lucrări care vor dura mult timp. O altă măsură în cazul în care sunt străzi realizate pe fonduri europene, strada intră în garanție iar după trei-patru ani de garanție apare o solicitare din partea unui furnizor de utilități de extindere a rețelei, ceea ce presupune un șanț. În momentul în care vor reface, vor reface asfaltul pe toată lățimea unei benzi de mers ca să nu mai apară un șanț urât care să creeze disconfort în trafic”, a adăugat viceprimarul.

Firmele care nu se vor conforma regulamentului vor primi sancțiuni din partea Poliției Locale. Regulamentul intră în vigoare cel târziu într-o lună.

 

2 thoughts on “Gata cu lucrările haotice la rețelele edilitare! Regulament aspru pentru firmele care nu refac străzile după intervenții

  1. Si daca nu ae dau bani pentru terminarea lucrarii? Cine plateste? Beneficiarul? Sau fortati mana firmelor sa faca lucrari pe banii lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *