Costel Șoptică: „Viitorul Guvern trebuie să prezinte românilor o strategie concretă pentru creșterea natalității”

soptica costel in parlamentSenatorul liberal Costel Șoptică a abordat recent o problemă spinoasă pentru populația județului Botoșani, respectiv cea a scăderii natalității. În acest sens, liderul PNL Botoșani a adresat o interpelare parlamentară ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu.

„Legea nr.257 din 31 octombrie 2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, publicată în Monitorul oficial al României nr. 746/4 noiembrie 2008, prevedea ca mamele (părintele, după caz) să beneficieze de o indemnizaţie lunară de 85 la sută din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Ulterior, noile reglementări privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, stipulau primirea de către mamele care stau acasă în primul an a unei indemnizaţii în cuantum de până la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 lei”, a precizat parlamentarul botoșănean în demersul oficial înaintat conducerii MMJS.

like facebook În finalul interpelării, Costel Șoptică a solicitat ministrului Muncii să-i răspundă la următoarele întrebări: „1. Câţi copii s-au născut în ultimii trei ani, atât în România, cât şi în judeţul Botoşani?; 2. Care sunt intenţiile Guvernului pentru creşterea natalităţii?; 3. Cum aveţi în vedere rezolvarea situaţiilor în care indemnizaţia pentru creşterea copilului este extrem de mare raportată la cele medii din România?; 4. Care este cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului din România şi, punctual, din judeţul Botoşani?”.

Așa cum inclusiv oficialii guvernamentali au remarcat, există discrepanţe uriaşe între valoarea cuantumurilor unor indemnizaţii pentru creşterea copilului, în contradicţie flagrantă cu media acestora. Consider că viitorul Executiv trebuie să rezolve cu celeritate aceste disfuncționalități, și să treacă de la vorbe la fapte, respectiv să vină cu strategii concrete pentru creșterea natalității, mai ales în zonele defavorizate, cum este și județul Botoșani. Oamenii s-au săturat de promisiuni neonorate și își doresc din partea celor care sunt la guvernare lucruri palpabile și soluțiile de redresare promise, în toate domeniile de interes pentru populație”, a argumentat senatorul Costel Șoptică

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *