Noaptea muzeelor, la Muzeul de Etnografie

etnografieMuzeul Judeţean Botoşani, Secţia de Artă plastică – Etnografie , în colaborare cu asociaţia „Semne cusute”, îi invită pe toţi iubitorii de frumos să viziteze  expoziţia „Ia aidoma”, la Muzeul de Etnografie Botoşani, în perioada 20 mai – 11 iunie 2017. Deschiderea acesteia  va avea loc sâmbătă, 20 mai 2017, orele 20.00, în cadrul programului Noaptea Muzeelor.

Organizată iniţial la Muzeul Ţăranului Român, apoi la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iaşi, respectiv la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava, expoziţia „Ia aidoma” cuprinde 36 de cămăşi, replici ale celor păstrate în unele dintre marile muzee ale lumii, dar neetalate în expoziţii permanente.

like facebookÎntr-o primă etapă, cămășile au fost identificate în colecțiile Muzeului Metropolitan din New York, Muzeului de Textile din Toronto, Muzeului Etnografic din Geneva, Muzeului de Textile din Lyon, Muzeului Horniman de la Londra, Muzeului de Etnografie din Sankt Petersburg, dar și în colecții private.

Ulterior, membrele comunităţii  „Semne cusute” –  comunitate şi proiect  inițiate de arhitectul Ioana Corduneanu, pentru a promova meșteșugul realizării iilor și cămășilor tradiționale românești –  au reconstituit modelele după fotografii. „Apoi, pentru realizarea cămășilor, provocarea a fost rezolvarea ecuației ce ține compoziția în echilibru: adaptarea modelului în funcție de pânză și de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea și încadrarea modelelor, astfel încât să rezulte proporțiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii și a materialelor folosite și în trecut: arnici, mătase, lâniță, fir de aur și argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur”, a explicat Ioana Corduneanu.

Expoziţia, realizată prin munca a 35 de membre ale echipei „Semne cusute”, care au creat cămăşile, replici „aidoma”, aduce în faţa publicului dovezi de măiestrie autentică din partea celor care îşi doresc să ducă arta ţărănească la un nou nivel, dar şi  ilustrează, o dată în plus, valoarea iei ca etalon de frumuseţe, posesoare a unui limbaj de comunicare şi a unor tradiţii străvechi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *