Pensiile medii din Botoșani, cu 20% mai mici decât la nivel național

pensionarCel mai mare nivel mediu al pensiilor din România se înregistrează în sectorul 1 al Bucureştiului, unde un pensionar a încasat, în luna martie, o pensie medie de 1.445 de lei, cu 47% peste nivelul pensiei medii la nivel naţional (de 981 de lei în luna martie), arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice.

În Bucureşti există cele mai mari pensii medii din România, de 1.246 de lei în luna ianuarie. Dacă în sectorul 1 sunt cele mai mari pensii medii, în sectorul 5 sunt cele mai mici, de numai 1.056 de lei pe lună.

În topul judeţelor cu cele mai mari pensii se mai află cele care au avut mulţi angajaţi în industrie, unde salariile angajaţilor au fost mai mari decât media pe economie: Hunedoara (unde pensia medie este de 1.217 lei, nivel ridicat de foştii angajaţi din sectorul minier), Braşov (1.174 lei – unde sunt mulţi pensionari care au lucrat la Uzina Tractorul), Galaţi (1.059 lei – fostul combinat siderurgic Sidex, actual ArcelorMittal), Prahova (1.053 lei – industria petrolieră) şi Gorj (1.043 lei – minerit). În prezent, judeţe precum Hunedoara sau Gorj sunt pe ultimele poziţii din România în clasamentul judeţelor după cifra de afaceri a companiilor, după valoarea exporturilor sau a PIB-ului per capita, ca urmare a dezindustrializării.

like facebookLa polul opus se situează pensionarii din Botoşani şi din Giurgiu, care au primit în luna martie pensii medii în valoare de 790 de lei, cu 20% mai scăzute faţă de pensia medie la nivel naţional.

În clasamentul judeţelor cu cele mai mici pensii medii se mai află judeţele Vrancea (814 lei), Bistriţa (817 lei), Vaslui (818 lei) şi Satu Mare (822 lei). La finalul lunii martie, în România existau 4,67 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat.

Pe lângă aceştia, mai există pensionarii agricultori (proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor), care au pensii mult mai mici (în martie pensia medie a pensionarilor agricultori a fost de circa 400 de lei).

sursa: Ziarul Financiar

One thought on “Pensiile medii din Botoșani, cu 20% mai mici decât la nivel național

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *