Senatorul PNL Costel Şoptică susţine majorarea burselor acordate elevilor defavorizaţi din judeţul Botoşani

costel sopticaSenatorul PNL Costel Şoptică a trimis o interpelare parlamentară ministrului Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, referitoare la bursele oferite elevilor defavorizaţi din judeţul Botoşani.

Mii de elevi români din învăţământul preuniversitar primesc burse finanţate de la bugetele locale, în urma unor hotărâri ale Consiliilor Locale. Astfel, există mai multe tipuri de burse bugetate, respectiv de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social. În plus, la rândul său, Ministerul Educaţiei Naţionale acordă anumite burse şi facilităţi elevilor, prin intermediul Inspectoratelor Şcolare Judeţene”, a apreciat parlamentarul liberal în documentul oficial adresat conducerii MEN.

like facebookAvând în vedere această situaţie, senatorul PNL a formulat o serie de întrebări către ministrul Năstase: „1. Care este cuantumul burselor oferite de stat elevilor din judeţul Botoşani?; 2. Câte burse de ajutor social şi pentru elevi proveniţi din familii fără posibilităţi materiale sunt acordate în judeţul Botoşani?; 3. Ce demersuri va face Ministerul Educaţie Naţionale pentru a majora bursele de ajutor social pentru elevii botoşăneni care nu pot urma cursurile şcolare din cauza sărăciei?; 4. Care este rata abandonului şcolar în acest moment, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani?”.

„După cum se cunoaşte, în judeţul Botoşani există mari probleme cu prezenţa copiilor în sistemul de învăţământ, principala cauză fiind sărăcia în care se zbat foarte multe familii. Consider că guvernanţii trebuie să acorde o mai mare atenţie viitorului naţiunii noastre, prin adoptarea unor măsuri de sprijin a familiilor care pur şi simplu nu îşi permit să îşi trimită copiii la şcoală. Educaţia trebuie să fie o prioritate naţională nu doar la nivel declarativ! Cred că se impun modificări ale metodologiei acordării acestor burse de ajutor social, chiar majorarea cuantumului acestora, astfel încât rata abandonului şcolar să fie diminuată consistent”, a subliniat Costel Şoptică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *