Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, susţine încurajarea vârstnicilor care vor să muncească după pensionare

soptica costel in parlamentSenatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, s-a adresat oficial ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, căruia i-a cerut, printr-o interpelare parlamentară, sprijinirea pensionarilor care doresc să muncească.

Mai multe ţări europene studiază impunerea creşterii vârstei de pensionare, pentru a face faţă deficitului de forţă de muncă existent în prezent. În Austria spre exemplu, s-a propus creşterea vârstei minime de pensionare cu doi ani, pentru a se ajunge la 60,2 ani. Propunerea nu este însă inovatoare datorită simplei creşteri a vârstei de pensionare, ci mai degrabă pentru că persoanele care ies mai târziu la pensie vor fi recompensate. Acest lucru înseamnă că dacă o persoană continuă să lucreze timp de un an după ce a depăşit vârsta de pensionare va primi un premiu în valoare de 2.000 de euro, 3.000 de euro dacă continuă să muncească şi în al doilea an şi 4.000 de euro dacă va munci şi în al treilea. În acest fel, pensia va creşte proporţional cu anii munciţi în plus, iar la rândul lor angajatorii vor fi recompensaţi în mod similar”, a argumentat parlamentarul liberal în documentul oficial trimis conducerii MMJS.

like facebookÎn finalul interpelării, senatorul botoşănean a formulat următoarele întrebări către ministrul Muncii: „1. Consideraţi oportun introducerea unor măsuri similare şi în România?; 2. Ce întreprinde Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în vederea stimulării persoanelor care pot şi vor să rămână în câmpul muncii după pensionare?”.

Consider că Guvernul trebuie să identifice soluţii optime pentru diminuarea crizei forţei de muncă existente încă în România, mai ales în judeţele sărace, între care şi Botoşani. Plecarea a tot mai mulţi tineri în străinătate şi lipsa locurilor de muncă trebuie să constituie o preocupare principală a  guvernanţilor, prin găsirea unor posibilităţi de a compensa aceste realităţi. Menţinerea vârstnicilor care doresc şi sunt în putere pentru a continua în câmpul muncii, mai ales în anumite sectoare de activitate, ar fi una dintre oportunităţile de dezvoltare a zonelor unde ne confruntăm cu deficit de forţă de muncă. În acest fel, şi angajatorii ar fi avantajaţi”, a concluzionat senatorul Costel Şoptică.

3 thoughts on “Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, susţine încurajarea vârstnicilor care vor să muncească după pensionare

  1. Denis, nu e comunist nenea Soptica. E un ” #rezist !”, numai ca se trezeste vorbind cu gardurile. Botosanenii il cunosc si nu-l mai baga in seama. Doar el ce vrea sa mai arate in jalnicul PNL Botosani ca e o persoana ce se preocupa de tara asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *