Un medic stomatolog botoșănean trage un semnal de alarmă: De ce afecțiunile stomatologice sunt ignorate și stomatologii marginalizați? Vezi cât primesc dentiștii de la Casa de Asigurări!

stomatologUn medic stomatolog botoșănean trage un semnal de alarmă cu privire la modul cum este văzută și tratată de către guvernanți sănătatea dentară în România la ora actuală. Acesta spune că nu este normal să existe atât de mari discrepanțe între veniturile medicilor de familie și cele ale medicilor stomatologi, ”într-o țară democratică care pretinde că se ocupă de sănătatea oamenilor”. Medicul mai acuză desființarea cabinetelor medicale școlare care asigurau o bună prevenție în cazul copiilor.

like facebookCavitatea bucala nu face parte din organismul uman? Intr-un organism viu care functioneaza ca un tot unitar, toate componentele ar trebui sa fie pe acelasi plan de existenta si sa li se acorde aceeasi importanta. Atunci de ce afectiunile stomatologice sunt ignorate si stomatologii marginalizati, facand inginerii financiare pentru a-si tine viabile cabinetele? De ce au fost desfiintate cabinetele stomatologice scolare care asigurau o buna preventie si terapie neconditionata de fonduri limitate? Pentru ca medicina actuala nu mai functioneaza pe baze umaniste, etice si morale, ci pe baze economice de profit si rentabilitate economica. Stomatologii sunt cu adevarat furnizori de sanatate, refac prin mestesugul si priceperea lor, integritatea morfologica si functionala a  sistemului stomatognat, de aceea sunt incomozi. Ei nu sunt scriitori de retete, nu medicalizeaza populatia Romaniei, nu sunt interesati in mentinerea intereselor pecuniare monopoliste care fac politicile de sanatate. Factorii care administreaza si gireaza politic si profesional sistemul de sanatate in domeniul stomatologic, sunt depasiti de realitate, asista absenti si nepasatori la degradarea starii de sanatate oro dentare a Romaniei sarace. Cei mai afectati sunt copiii, tinerii, pensionarii, cazurile sociale, carora li se incalca dreptul constitutional la sanatate”, a declarat pentru BotosaniNews medicul Mariana Colescu, din Dorohoi.

Medicul mai spune că fondurile pe care le primesc stomatologii aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt ”rusinoase, derizorii”, fapt ce creaza aceasta stare fara precedent de degradare a starii de sanatate dentara si implicit a starii de sanatate generala a populatiei Romaniei.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a făcut publică și lista cu deconturile către medicii stomatologi, pe luna martie.  Cea mai mare sumă decontată pe cabinet este puțin peste 4.000 lei.

Vezi aici sumele decontate pe cabinetele medicilor stomatologi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *