Costel Lupașcu: „Ministerul Sănătății a interzis exportul paralel de vaccinuri”

deputat costel lupascu- botosaniDeputatul PSD Costel Lupașcu a declarat luni, că în urma solicitărilor pe care le-a înaintat Ministerului Sănătății, Guvernul a luat decizia de a limita exportul paralel de medicamente, în prima fază pentru vaccinuri. În acest fel, va fi asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor. Dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite, iar distribuitorii de medicamente au fost notificați de această măsură, conform datelor comunicate de Ministerul Sănătății.

„La începutul lunii trecute am propus Guvernului și Agenției Naționale a Medicamentului să inițieze o reglementare strictă privind interzicerea exportului de medicamente în cazul în care stocurile de produse farmaceutice scad sub un nivel minim necesar pentru asigurarea sănătății publice. Am argumentat că este o soluție viabilă și compatibilă cu legislația comunitară. Le-am spus că putem face acest lucru pentru că e obligația noastră să intervenim rapid pentru a proteja interesele pacienților români, iar acum avem nevoie să ne imunizăm copii”, a declarat Costel Lupașcu.

Articolul 36 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene prevede excepțiile admisibile față de principiile pieței unice. Iar una din aceste excepții, în care un stat membru poate limita sau chiar interzice exportul unor produse comerciale este legat de necesitatea asigurării sănătății publice.

like facebook„În opinia mea și a altor juriști cu experiență, achiziția și exportul masiv de medicamente ieftine din România generează riscuri majore în ceea ce privește sănătatea publică sau chiar dreptul la viață în cazul unor medicamente specifice. Salut și susțin în totalitate măsurile luate de Guvern, care într-o perioadă scurtă de timp a decis ieftinire cu 35% a produselor farmaceutice inovative care ies din termenul de protecție a patentului, iar acum a oprit exportul paralel de vaccinuri. Nu este posibil ca în plină epimedie de rujeolă, distribuitorii de medicamente să ia din farmacii mii de doze de vaccin ca să îl vândă în străinătate. În primul rând trebuie să avem grijă să nu ne lipsească niciun fel de vaccin pentru imunizarea copiilor, indiferent că este vorba de vaccinul tetravalent, hexavalent sau împotriva rujeolei. Este obligatoriu ca în cabinetul fiecărui medic de familie din România să fie disponibile dozele necesare de ser”, a completat deputatul social-democrat botoșănean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *