Alertă de mediu! 60 de tone de apă cu ulei tehnic dintr-un transformator al Delgaz Grid, recuperate din sol

pompieri la transformatorul ars din zona industriala a botosaniuluiPericolul de explozie a tranformatorului din incinta stației Delgaz Grid de pe strada Mobilei din Botoșani a fost înlăturat, însă la fața locului există acum un pericol de contaminare a solului.

Autoritățile de mediu au cerut firmei Delgaz Grid să curățe întreaga zonă care a avut de suferit de urma deversării celor 11 tone de ulei tehnic din transformatorul electric cuprins de incendiu.

Pentru a evita explozia, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dispus, sâmbătă, evacuarea uleiului într-o groapă săpată în apropiere, cu condiția ca furnizorul de electricitate să intervină imediat pentru colectarea acestuia.

Cantitatea de ulei s-a amestecat cu apa folosită la stingerea incendiului și la răcirea transformatorului, ajungând la 60 de tone, care au fost colectate în recipiente de plastic și urmează a fi neutralizate de către Delgaz Grid.

like facebookNu s-a împărțtiat în vecinătăți acest ulei de transformator de ulei, care erau 11 tone. Prin stingerea incendiului și răcirea transformatorului, s-a introdus foarte multă apă, iar acum sunt adunate circa 60 mc de ulei și emulsie cu apă. Pericolul rămâne în continuare pentru că avem nisip și pământ contaminat cu ulei. Pe viitor se va face un foraj pentru a se vedea dacă s-a contaminat pânza freatică”, a declarat șeful Agenției de Protecție a Mediului, Eugen Mateciuc.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu, Cristina Kashyap, nu exclude ca firma Delgaz Grid să fie amendată.

În momentul de față am vorbit doar de măsuri de prevenție în ceea ce privește poluarea solului și a apei. După aceea, e clar că vom încheia și alte acte de constatare”, a preciyat Kashyap.

 

One thought on “Alertă de mediu! 60 de tone de apă cu ulei tehnic dintr-un transformator al Delgaz Grid, recuperate din sol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *