Experiențe unice la TVR și Radio România pentru micii reporteri

Ziua de vineri, 21 aprilie, a fost pentru cei mai mici reporteri din oraș o  zi încărcată, dar productivă și plină de experiențe deosebite. 13 copii de la ziarul Buzz au putut observa cu ochii lor cum se practică meseria de jurnalism la două dintre cele mai mari instituții media din țară, Televiziunea Română și Radio România.

micii reporteri la radio romaniaPrima instituție la care au ajuns a fost Radio România. Au urcat la etajul 9 al clădirii unde se află Agenția de presă RADOR, aici ei având parte de un mic training oferit de jurnaliștii aflați la locul de muncă despre ceea ce fac ei în fiecare zi. A urmat o vizită în studio de unde se transmite Radio România Actualități chiar când pe undele radio se transmitea emisiunea “Matinal”. Au primit sfaturi, au “furat” meserie din fața și din spatele microfonului și au mers mai departe. Au ajuns la București FM unde chiar au intrat pe post și și-au făcut cunoscută prezența lor celor care ascultau la ora aceea radioul. La Antena satelor, doi dintre micii reporteri au dat și interviu povestind astfel despre ziarul Buzz și prezența lor  la Radio România.

Vizita la radioul public s-a încheiat neașteptat de frumos. Micii reporteri au aflat secretele realizării unei piese de teatru radiofonic, iar curiozitatea lor pentru munca unui jurnalist, a unei echipe ce “pune în scenă” o piesă de teatru radiofonic  și implicarea activă în discuții au fost apreciate de gazdele zilei. Copiii au aflat informații despre actorii care au trecut prin studioul teatrului radiofonic, despre Ion Vova, cel supranumit și domnul Radio, pentru cei 60 de ani dedicați instituției, cel care a realizat emisiunea de succes “Ora veselă”, dar și foarte multe spectacole de teatru radiofonic.

interviu radio antena sateloir micii reproteriDe la radio copiii au ajuns la Televizinea Română unde ghid le- a fost doamna Alexandra Vălimăreanu, PR în cadrul instituției. Experiența sa de jurnalist, întâi de toate în Televiziunea Română, a fost intens explorată de micii reporteri. Au vrut să știe de toate: de la cum se obține un cadru pentru o imagine statică sau una dramatică, despre  greutățile meseriei, până la transmisia în sine a unei emisiuni de știri sau de divertisment.  Cu adevărat impresionați au fost copiii de studiourile Televiziunii Române. Cu atât mai mult cu cât mare parte dintre acestea au fost utilate cu decorurile noilor emisiuni din grilă. S-au fotografiat în studioul emisiunilor “România9”, “Duelul pianelor”, “Femei de 10, bărbați de 10” sau “Odată-n viață”. Au văzut expoziția de fotografii dedicată celor 60 ani ai Televiziunii Române și au avut ocazia unei scurte discuții cu prezentatoarea emisiunii “Perfect Imperfect” de la TVR2, Ema Zăicescu.  Au văzut, pe viu, studioul de unde s-a anunțat Revoluția în 1989 și au putut urmări imagini explicate de ghidul lor din acea perioadă. Interesul pentru lumea  televiziunii a fost uriaș, dovadă și micii reporteri la TVRîntrebările adresate de copiii dornici să îmbrățișeze o carieră în domeniu.

Nu este prima întâlnire a copiilor-reporteri cu oameni din televiziune și radio. Astfel de întâlniri se petrec periodic în redacția ziarului Buzz tocmai ca micii reporteri să vadă exact despre ce este meseria de jurnalism. Cele mai multe întâlniri dintre ei, micii reporteri și oamenii de televiziune sau radio se finalizează cu impresii deosebite față de interesul arătat de copiii de la ziarul Buzz pentru meserie, față de talentul pe care îl arată, față de inteligența lor dovedită în urma discuțiilor. Un reportaj mai amplu cu impresiile copiilor-reporteri va putea fi citit și în ziarul Buzz, publicație scrisă de copii și adolescenți, cu apariții lunare. De asemenea, “Jurnalul copiilor” din luna aprilie va fi dedicat aproape în totalitate acestui eveniment.

La ziarul Buzz au loc anual înscrieri pentru copii și adolescenți care doresc să devină mici reporteri în oraș. În prezent, se fac înscrieri pe www.telebuzz.ro pentru înscrieri la cursurile de jurnalism, dicție și comunicare. Înscrierile se fac până pe data de 5 mai urmând ca odată încheiate înscrierile să aibă loc o întâlnire a noilor membri din redacția Buzz  cu cei mai vechi pentru „testare”.

 

 

One thought on “Experiențe unice la TVR și Radio România pentru micii reporteri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *