Comunicat PSD: Primăriile au bani pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene

psd siglaIeri am avizat pozitiv la Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului actul normativ prin care Guvernul PSD-ALDE a identificat soluții concrete pentru dezvoltarea comunităților locale prin creșterea absorbției fondurilor europene. Ca fost primar am realizat multe proiecte în comuna Vlăsinești prin finanțare de la Uniunea Europeană și cunosc foarte bine situația. Completările aduse de Executiv la legea finanțelor publice locale rezolvă o problemă foarte mare cu care se confruntă primăriile. Practic, fiecare unitate administrativ teritorială va avea la dispoziție resurse financiare suplimentare pentru continuarea sau demararea investițiilor pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale”, a declarat senatorul PSD Lucian Trufin.

La începutul acestei luni a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 27/2017 prin care Guvernul Grindeanu a acordat posibilitatea administraților publice locale de a accesa împrumuri de până la 500.000 lei de la Trezoreria Statului pentru asigurarea prefinanțării și cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe europene nerambursabile. Împrumutul va putea fi achitat într-o perioadă de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.

Felicit echipa de guvernare pentru că a identificat o soluție prin care să nu se blocheze proiectele pentru dezvoltarea comunităților locale. Sunt mândru că din partea Ministerului Dezvoltării Regionale proiectul a fost prezentat la comisie de colegul meu Angel Gheorghiu”, a subliniat senatorul botoșănean.

Am susținut în Parlament punctul de vedere al Guvernului cu privire la implementarea unui sistem de împrumut în condiții avantajoase prin care primăriile, asociațiile de dezvoltare intercomunitară, spitalele și alte instituții publice de la nivel local vor avea spațiu fiscal pentru realizarea proiectelor europene. De această soluție de finanțare vor beneficia inclusiv localitățile care au atins pragul de îndatoare de 30% prevăzut de lege. Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că nu se vor mai pierde fondurile europene și vor intra mai mulți bani în economie”, a declarat botoșănenul Angel Gheorghiu, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *