Reprezentant al Spitalului Județean: Toți copiii pe care i-am identificat cu streptococ în Maternitate au provenit din mame care erau infectate

bebe maternitateZeci de bebeluși, care au fost identificați cu streptococ în Maternitatea Botoșani, au luat infecția de la mame. Cel puțin asta susțin reprezentanții Spitalului Județean, care spun că în urma recoltării probelor, atât de la mamă cât și de la copil, s-a constatat că toate cazurile de infecție cu streptococ au legătură cu mamele. Astfel, în primul trimestru al anului în curs, în urma analizelor efectuate la mame înainte de naștere sau imediat după naștere, s-au identificat un număr de 32 de cazuri de mame purtătoare de streptococ beta-hemolitic de tip B , reprezentând 5% din numărul total de mame care au născut în maternitate, iar în 2016 au fost 53 de cazuri de mame purtătoare sau infectate cu streptococ, reprezentând 2% din numărul total de mame purtătoare.

like-facebookToți copii pe care i-am identificat cu streptococ în Maternitate au provenit din mame care erau infectate sau colonizate cu streptococ beta-hemolitic de tip B. Streptococul cel mai frecvent colonizează tractul gastro-intestinal. Cel mai probabil, mamele au luat infecția din cauza unei igiene precare. Noi, în cadrul spitalului, nu am identificat prezența streptococului beta-hemolitic tip B la nou născut fără a fi prezent la mamă. Pentru prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, noi recoltăm un număr de teste din fiecare compartiment. În 2016 au fost recoltate peste 4900 de probe, din care 384 au fost pozitive, reprezentând 8% din numărul total de probe, în anul 2017 am recoltat până în prezent 1270 de probe, din care 32 au fost pozitive, procent sub 4% din numărul total de probe. În situația în care noi identificăm prezența unei bacterii pe o suprafață, suprafața respectivă este izolată și dezinfectată. Funcție de rezistența bacteriei, măsurile diferă”, a precizat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

Doi bebeluși au decedat din cauza streptococului luat de la mamă: unul anul trecut și unul în acest an.

 

 

2 thoughts on “Reprezentant al Spitalului Județean: Toți copiii pe care i-am identificat cu streptococ în Maternitate au provenit din mame care erau infectate

  1. Totusi este posibil ca mamele care s-au internat sa ia virusul si din spital .
    De ce nu se fac analizele la mame chiar la internare ? ca sa se vada daca aveau sau nu la internare streptococul si asa aflam de unde au luat infectia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *