Directorul DSVSA: Ne pasc trei pericole mari la nivelul județului

dan nechifor minodora vasiliu primariAutorităţile locale sanitar – veterinare sunt din nou în alertă după ce în Ucraina au fost confirmate peste 120 de cazuri de focare de pestă porcină africană. Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Botoșani, a cerut primarilor din județ să informeze populația asupra acestei boli și orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcine să fie anunțat.

Astăzi, la nivelul județului Botoșani, ne pasc trei pericole mari: mă refer la pesta porcină africană, gripa aviară și rabie. Dacă pesta porcină africană produce pierderi economice majore la nivel național, gripa aviară și rabia sunt boli care afectează și omul”, a spus directorul DSVSA.

like facebookMinodora Vasiliu a anunțat totodată și măsurile care vor fi luate pentru prevenirea apariției unui focar pe raza județului Botoșani.

Astfel, toți porcii din exploatații se vor menține în adăpostul lor sau izolați în alte locuri, se interzice intrarea sau ieșirea porcilor din exploatații. Interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, furajelor, a unor deșeuri susceptibile de transmitere a pestei porcine, în timp ce circulația sau ieșirea mașinilor dinspre sau înspre exploatație va fi supusă unei autorizații scrise din partea autorității competente. De asemenea, orice persoană care intră sau iese din exploatație trebuie să respecte măsurile de igienă.

Ucraina are în acest moment peste 120 de focare de pestă porcină africană. Suntem foarte aproape. Ceea ce putem face noi: restricții și informare. Restricții în ceea ce privește circulația animalelor, intrarea pe teritoriul României din Republica Moldova și Ucraina a preparatelor din carne porc, carne de porc sau alte produse de pe teritorul acestor țări terțe pentru noi și informarea pe orice cale a proprietarilor, a deținătorilor de animale din specia porcină. Ajutați-ne de a spune oamenilor că un pericol care nu se vede nu înseamnbă că nu există. E foarte aproape noi”, a spus Vasiliu.

 

 

One thought on “Directorul DSVSA: Ne pasc trei pericole mari la nivelul județului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *