Un fost procuror, actual avocat din Botoşani, trimis după gratii

Vasile Şelaru
Vasile Şelaru

Un fost procuror şi actual avocat în Baroul Botoşani a ajuns să fie condamnat la închisoare cu executare. Este vorba despre Vasile Şelaru, fost procuror La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, ce a fost acuzat de trafic de influenţă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În timpul anchetei DNA acesta a ieşit din magistratură şi a intrat în Baroul Botoşani, iar, joi, judecătorii Curţii de Apel Iaşi l-au condamnat la cinci ani, o lună şi zece zile de închisoare. Un alt inculpat, Ionel Lăcătuşu, cel care i-a dat mita procurorului, a fost condamnat la cinci ani, nouă luni şi zece zile, el având sentinţe pentru aceleaşi fapte şi în alte dosare şi pedepsele au fost contopite. Un alt inculpat, Liviu Rădescu a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, la sfârşitul anului 2013, Vasile Șelaru, care lucra la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, i-a promis lui Ionel Lăcătuşu că va efectua demersuri pe lângă magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi, în sensul soluţionării favorabile a apelului formulat de acesta din urmă.

like facebook„În acest context, inculpatul Șelaru Vasile a solicitat și primit de la inculpatul Lăcătușu Ionel, cu titlu de împrumut, suma de 13.000 lei, fără a se stabili un termen clar de restituire a banilor. După aproximativ 2-3 săptămâni, Vasile Șelaru a restituit suma de 5.000 lei, iar diferența de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor în vederea obținerii unei soluții favorabile pentru inculpatul Ionel Lăcătușu”, susțin procurorii

Ulterior, pe data de 27 mai 2104, procurorul, lăsând impresia că are influență asupra unui ofițer de poliție din cadrul IPJ Vaslui, care avea spre soluționare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat de la o persoană suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofițerul respectiv să rezolve favorabil acea cerere, conform anchetatorilor.

„La data de 29 mai 2014, inculpatul Șelaru Vasile i-a promis inculpatului Rădescu Liviu că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal ce viza săvârșirea unei game variate de infracțiuni, acceptând, în acest sens de la acesta, cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Scopul urmărit prin această intervenție era acela ca, față de o rudă a inculpatului Solomon Octavian, suspect în dosarul respectiv, să nu se dispună vreo măsură preventivă privativă de libertate”, precizează DNA.

Conform sursei citate, în perioada 18-22 iulie, Vasile Șelaru a acceptat de la Iulian-Dănuț Bordea suma de 15.000 lei pentru ca, în calitatea sa de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, să-și folosească influența pe lângă primarul unei comune din același județ, urmând ca edilul să dispună deblocarea sumei de 30.000 lei, pentru lucrări efectuate pe raza acestei unități administrativ-teritoriale, de o societate controlată de inculpatul Puiu Cezar-Cătălin.

„În data de 18 august 2014, cu ocazia inventarierii bunurilor personale deținute în biroul de lucru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, comisia constituită din procurori de la unitatea de parchet amintită a identificat, în fișetul inculpatului Vasile Șelaru, un număr de 65 cartușe cu glonț, dintre care doar 45 cartușe erau deținute fără drept”, se mai arată în comunicat.

Instanţa a decis confiscarea cartuşelor, însă decizia nu este definitivă.

One thought on “Un fost procuror, actual avocat din Botoşani, trimis după gratii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *