Dreptul puțin cunoscut pe care toți șoferii din România îl au începând din acest an. Ce pot cere în caz de accident

logan-ion-ilie-accident-smurd1O modificare a legii asigurarilor RCA le face viata mai usoara soferilor din Romania. Din pacate, putini stiu ca firmele de asigurari sunt obligate din acest an sa constate daunele in cel mult cinci zile.

Acestea trebuie sa-si trimita angajatii acolo unde cere soferul pagubit, care plateste polita, nu sa-l oblige pe acesta sa vina la un centru anume.

Potrivit ASF, imediat dupa accident puteti sa veniti cu masina direct in service si sa o lasati acolo. Apoi veti notifica firma de asigurare, iar un angajat al firmei urmeaza sa vina la service unde va completa procesul verbal de constatare a daunelor.

Aceste noi norme privind politele RCA au intrat in vigoare din decembrie anul trecut. Putini soferi au aflat insa de drepturile lor si nimeni nu le cere firmelor de asigurari sa-si schimbe comportamentul.

like facebookInspectorii de daune sunt obligati de lege sa se deplaseze chiar ei la service-urile unde se afla autoturismele. Actele vor fi trimise pe e-mail. Cosmarul cozilor si drumurilor inutile va inceta pentru soferi, crede Autoritatea pentru Supraveghere Financiara.

De altfel, legea obliga firma care a emis polita RCA sa programeze constatarea daunelor in maximum cinci zile lucratoare.

Din pacate, modificarile nu prevad si sanctiuni pe situatii punctuale. Soferii se pot plange la ASF in caz ca firma incalca legea, dar Autoritatea o va amenda doar dupa ce va primi mai multe plangeri.

Calin Rangu, seful directiei de relatii cu publicul ASF: „Noi nu dam o amenda cand depistam o depasire. Constatarea o constatam si o comunicam colegilor de la control in cadrul activitatilor de petitii si incercam sa punem presiune pe asigurator sa-si corecteze conduita de business.”

Plangerile soferilor pot fi trimise Autoritatii de Supraveghere Financiara si pe e-mail.

Firmele de asigurari sunt insa nemultumite si cer pastrarea actualei practici, in care soferii alearga dupa inspectorul de daune, nu invers.

Intr-un comunicat oficial, Uniunea Societatilor de Asigurare sustine ca pentru administrarea eficienta a costurilor este de preferat ca procedura de constatare a daunelor sa fie efectuata la sediul asiguratorului, ca si pana acum: „Pentru o administrare eficienta a costurilor, care sa nu puna presiune pe primele de asigurare, dar si pentru o gestionare usoara a resurselor implicate este de preferat ca procedura de constatare a daunelor sa fie efectuata la sediul asiguratorului, ca si pana acum.” Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Sursa: Stirile ProTV

 

One thought on “Dreptul puțin cunoscut pe care toți șoferii din România îl au începând din acest an. Ce pot cere în caz de accident

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *